Mii de vase din piatră, cu inscripții al căror sens s-a pierdut în negura secolelor, împânzesc o zonă deluroasă din nord-estul statului Laos, în apropierea graniței cu Vietnam. Este cea mai enigmatică atracție turistică din Asia de sud-est și principala atracție turistică din Laos, dar totodată unul dintre cele mai mari mistere arheologice ale lumii, un sit arheologic unic.

   „Câmpia vaselor din piatră” este formată din vase din piatră străvechi de diverse dimensiuni și înălțimi (de la 90 de centimetri la peste 3 metri), cântărind chiar mai multe tone, care sunt împrăștiate pe sute de kilometri pătrați. Uriașele vase din piatră nu-și dezvăluie cu una cu două misterele. Nimeni nu știe cu precizie cine le-a sculptat, ce vârstă au și mai ales la ce serveau. Totuși, este clar că pietrele sculptate în interior, dar și la exterior (granit în marea majoritate) nu sunt din zonă și au fost transportate aici, pe dealuri, în pofida greutății lor considerabile.

Vase din piatră - mister

   Arheologii sunt de părere că aceste vase din piatră datează de acum 2000 – 2500 de ani sau chiar mai mult și au fost folosite pentru ceremonii funerare, fiind un fel de urne pentru înmormântare, însă legendele locale vorbesc despre un popor de giganți care le-au folosit ca potire de vin pentru sărbătorirea unei mari victorii. Arheologul francez Madelaine Colani, care a executat săpături în zona prin anii ’30, a descoperit că, deși majoritatea vaselor au fost jefuite, unele mai conțineau încă unelte din fier sau bronz, mărgele și cercei din piatră sau sticlă. Alte săpături mai recente, au dezvăluit în apropierea lor camere funerare subterane. De asemenea, rămășitele găsite în apropriere relevă că urnele au avut capace circulare, sculptate și ornamentate cu diverse inscripții.

Vase din piatră

   O altă ipoteză lansată susține că serveau la păstrarea alimentelor sau că reprezentau o soluție de păstrare a apei de ploaie. Fiind dispuse pe o linie imaginară dreaptă împreună cu alte câteva vase asemănătoare aflate pe teritoriul Indiei și Thailandei, alți arheologii au speculat că ele au fost poziționate pentru a deservi o rută comercială.

   Este posibil ca vasele să fi avut mai multe utilizări de-a lungul istoriei, dar poate că cercetările arheologice viitoare vor descoperi cine a făcut aceste vase din piatră și în ce scop.