Multă lume crede că alcoolul crește temperatura corpului și, din această cauză, este folosit pentru a preveni hipotermia. De fapt, este exact invers: alcoolul nu încălzește corpul, ci ajută la scăderea temperaturii generale a organismului uman. Acest lucru s-a încetățenit în mod greșit în mintea oamenilor probabil datorită faptului că persoanele care consumă băuturi alcoolice simt imediat o căldură care le cuprinde întreg corpul și care se amplifică odată cu cantitatea de alcool ingerată.

   Alcoolul este un vasodilatator, ceea ce înseamnă că provoacă dilatarea vaselor sanguine, în special a vaselor capilare de sub suprafața pielii. Astfel, la nivelul pielii este adus un volum mai mare de sânge, care dă senzația falsă de căldură. Sângele, fiind adus aproape de suprafața pielii, va fi rapid răcit, mai ales dacă ne aflăm într-un mediu mai rece. Efectul net al consumului de alcool este scăderea rapidă a temperaturii globale a corpului, de multe ori fără să realizam măcar acest lucru pentru că ne simțim pielea destul de caldă. De aceea, este de două ori mai periculos consumul de băuturi alcoolice atunci când vremea este (extrem de) rece.

Alcoolul nu încălzește corpul

   Efectul de dilatare nu este același, diferă de la unii oameni la alții. Unele persoane se înroșesc foarte repede atunci când beau chiar și cantități mici de alcool, dar este în detrimentul organelor interne, care au mai mare nevoie de căldură, iar căldura înșelătoare și temporară de la suprafața pielii le dă senzația că pot sta în frig pentru o perioadă mai lungă. De asemenea, conform altor studii realizate, consumul de alcool pe vreme rece reduce capacitatea și tendința organismului de a tremura, ca parte din mecanismul bun de autoapărare când temperaturile sunt scăzute.

   Așadar, practica de a consuma băuturi alcoolice pentru a-ți menține corpul cald pe vreme rece este eronată, este exact ceea ce nu trebui să faci.

   În loc de epilog: la nivel global, Europa este continentul cu cea mai mare rată de decese legate de consumul de alcool, de 1 la 10, iar în țările din fosta Uniune Sovietică rata este de aproximativ 1 din 7 decese.