Expansiunea umană este evidentă și gunoaiele sau deșeurile pe care le aruncăm zilnic au început să ne sufoce. Ca un avertisment general, vă arăt în cât timp se descompun unele dintre cele mai folosite lucruri, care sunt aruncate la gunoi zilnic, săptămânal, lunar sau anual. În general, cifrele de mai jos sunt valorile medii pentru gunoaiele aruncate direct în natură, prin păduri, parcuri sau pe marginea drumurilor, fără a lua în calcul acțiunea unor animale, insecte sau alte elemente locale, precum și diverse fenomene atmosferice.

     2 SĂPTĂMÂNI

     Cotoare de mere. De obicei se descompun mai rapid, fiind atacate de diverse animale, cum ar fi șobolanii.

     1 LUNĂ

     Prosoape din hârtie, pungi din hârtie, șervețele, ziare etc. Hârtia igienică lăsată pe pământ se descompune mai greu dacă nu este supusă la intemperii.

     6 SĂPTĂMÂNI

     Cutii din carton subțire, pungi din hârtie mai groase, coji de banane. Se pot descompune mai greu dacă vremea este rece. Cojile de banane conțin celuloză, materialul din care este fabricat celofanul.

     2 – 3 LUNI

     Carton, ambalaje din carton, ambalaje ceruite din carton pentru lapte, sucuri și fructe. Timpul de descompunere variază foarte mult în funcție de grosimea cartonului.

    6 LUNI

     Haine și țesături din bumbac, cum ar fi tricouri, lenjerie intimă, ciorapi etc. Dintre toate textilele, bumbacul este cel mai biodegradabil. Bumbacul poate deveni un compost în condiții umede și calde.

     1 AN

     Îmbrăcăminte și țesături din lână, cum ar fi pulovere și șosete. Lâna este un produs natural, care atunci când se descompune eliberează în sol substanțele nutritive fără niciun prejudiciu pe termen lung asupra mediului.

În cât timp se descompun lucrurile

    2 ANI

      Placaje din lemn, coji de portocală, mucuri de țigări. Unele cercetări indică faptul că mucurile de țigară s-au descompus în mai bine de un deceniu, dar există și metode de reciclare.

    PÂNĂ LA 5 ANI

     Îmbrăcăminte și țesături grele din lână, cum ar fi paltoane, pături sau covoare.

     ÎNTRE 10 ȘI 20 DE ANI

     Pungi din plastic. Multe pungi noi sunt concepute pentru a se descompune atunci când sunt expuse la lumina soarelui, deși majoritatea sunt fabricate din polietilenă de înaltă densitate. Câteva studii au sugerat că descompunerea lor poate dura, uneori, chiar aproape 1000 de ani.

     30 – 40 DE ANI

     Articole din nailon, cum ar fi colanți și fâșuri, covoare sintetice, scutece de unică folosință. În timp ce sunt extrem de convenabile și utile, scutecele de unică folosință sunt tratate cu mai multe substanțe chimice toxice: toluen, etilbenzen, xilen, dioxină și limonen. Unii cred că acestea se descompun în 500 de ani, în funcție de condiții.

     50 DE ANI

     Cutii de conserve, anvelope auto, pantofi pentru sport, cești de cafea, piele netratată chimic. Pielea tratată chimic, pielea mai groasă a pantofilor sau poșetelor, se descompune în aproximativ 80 de ani.

    75 – 80 DE ANI

     Pungi de chipsuri, cu folie de plastic metalizată în interior.

     100 DE ANI

     Suport cu șase inele de plastic pentru băuturi. Unii zic că se descompun după 450 de ani, dar sunt deosebit de periculoase pentru animale.

     CIRCA 200 DE ANI

     Cutii din aluminiu pentru băuturi. Se vehiculează și un timp de o jumătate de mileniu și, din nou, sunt un pericol pentru animalele mici, care se pot bloca în interior. Reciclarea aluminiului se poate face cu costuri de energie mai mici pentru cutiile reciclate (20) decât costul pentru producerea uneia noi.

     500 DE ANI

     Recipiente din plastic. Aceste produse petrochimice nu sunt biodegradabile pe deplin și substanțele chimice rămân în sol. Multe recipiente din plastic sunt fabricate din tereftalat de polietilenă (PET), care este aproape imposibil de a se descompune în oricare perioadă de timp rezonabilă.

     1 – 2 MILIOANE DE ANI

     Borcane din sticlă și sticle. Sticla este compusă în principal din siliciu, care este unul dintre mineralele cele mai stabile și de durată de pe Pământ. Sticla este casantă și cioburile afectează creaturile tentate să mănânce sau să lingă resturile de mâncare sau de băutură.

     PESTE 2 MILIOANE DE ANI

     Baterii și acumulatori. În timp ce carcasele metalice subțiri se descompun în cele din urmă, substanțele chimice toxice din interior, precum clorura de zinc, plumbul, mercurul și cadmiul, intră în sol. De ceea, bateriile ar trebui să fie reciclate decât să fie puse în coșul de gunoi.

În cât timp se descompun bateriile


Alte articole captivante


RADIOUL DIGITAL – VIITORUL RADIODIFUZIUNII      La fel ca și trecerea la televiziunea digitală, radioul digital este următorul pas în radiodifuziune, adică înlocuirea platformei analogice (AM și FM) cu una digitală. Pentru recepționare este necesar un radioreceptor digital (decodor digital), cu afișaj electronic, capabil să transforme semnalul digital recepționat în semnal analogic (aceste aparate pot recepționa și posturile care emit în tehnologia ...
CONDUSUL ÎMBĂTRÂNEȘTE CREIERUL      Perioadele lungi petrecute la volan, cum ar fi condusul unui autovehicul mai mult de două ore pe zi, ar putea accelera îmbătrânirea creierului, au avertizat oamenii de știință în urma unui studiu recent. Mai mult, cercetătorii au observat și scăderea gradului de inteligență într-un timp relativ scurt, măsurat prin coeficientul de inteligență, IQ (Intelligence Quotient), ca formă de cuantificare a intel...
SĂRUTUL NU ESTE O PLĂCERE UNIVERSALĂ      Probabil că toată lumea își amintește primul sărut, cu detaliile lui, poate jenante sau încântătoare, și continuă să creadă că sărutul joacă un rol important în viață romantică sau este o plăcere universală. Sau cel puţin aşa este perceput sărutul în unele societăţi. Oamenii din societățile mai dezvoltate au presupus de-a lungul anilor că sărutul romantic, adică pe buze, prin lipirea buzelor parteneril...
CORUPȚIA, UN FENOMEN COMPLICAT      Corupția este definită ca o abatere de la moralitate, de la cinste, de la datorie, dar are și sensul de desfrânare, depravare, decadență, decădere, destrăbălare, etc. Dar, pentru cum este percepută astăzi de majoritatea semenilor în contextul cotidian, eu aș defini-o ca un abuz de putere pentru un câștig privat.      Fenomenul corupției nu este atât de simplu așa cum pare la prima vedere. Corupția se ...
BUNĂSTAREA BUNICILOR      Speranța de viață în lume este în creștere rapidă și constantă și de aceea este normal, ca la o anumită vârstă, să te gândești: ce fel de viață voi avea atunci când voi ajunge la 60, 70 sau 80 de ani? Global Agewatch Index 2013 este primul instrument realizat să măsoare calitatea vieții și bunăstarea persoanelor în vârstă din întreaga lume. El răspunde nevoii urgente de a aborda sărăcia și discriminare...
POPULAȚIA URBANĂ A LUMII      Potrivit unui nou raport al Organizației Națiunilor Unite lansat luna trecută, 54% din populația lumii trăiește în zone urbane, iar până în 2050 este de așteptat să crească la 66%. Previziunile arată că urbanizarea combinată cu creșterea generală a populației lumii ar putea adăuga încă 2,5 miliarde de oameni populației urbane până în 2050. Raportul remarcă faptul că cea mai mare creștere urbană va avea...
IMPRIMANTĂ DE BUZUNAR      V-ați dorit o imprimantă pe care s-o transportați cu ușurință oriunde, adică o imprimantă de buzunar? O firmă israeliană (Zuta) a fabricat un “roboțel” care ar putea produce o revoluție pentru industria de imprimare. Capul de imprimare, fără întregul sistem sofisticat al unei imprimante obișnuite, se mișcă pe niște rotițe, care îl conduc cu precizie în orice direcție pe coala de hârtie și imprimă textu...
LENTILE DE CONTACT LCD      Poate fi o scenă dintr-un film SF, dar citirea mesajelor text pe lentile de contact LCD pentru ochi ar putea fi în curând o realitate. Cercetătorii de la Universitatea din Gent (Belgia), au dezvoltat o nouă tehnologie care permite ca mesajele electronice trimise de pe telefoane mobile să fie direct proiectate pe lentilele de contact plasate în ochii destinatarului. Oamenii de știință cred că acest lucr...
ORAȘUL VINULUI      Orașul vinului (la cité du vin) este un fel de monument, ceva la jumătatea distanței dintre lumea muzeului și cea a unui parc tematic, construit în Bordeaux, care are ca scop transmiterea, valorificarea și protejarea patrimoniului cultural, universal și dătător de viață al vinului. Inaugurarea construcției  a avut loc pe 31 mai 2016, în prezența lui François Hollande, iar deschiderea oficială, pentru p...
TOATE AUTOTURISMELE TREBUIE SĂ AIBĂ UN DISPOZITIV DE REMORCARE      Dacă vă uitați la barele de protecție din față și din spate ale mașinii personale sau de serviciu veți observa niște capace de protecție din plastic, pătrate sau rotunde, care au în mod sigur un rost. Nu trebuie să vă simțiți ofensați dacă nu știți de ce sunt acolo, pentru că asta am de gând să vă spun. Regulamentul (UE) nr. 1005/2010 prevede că toate autoturismele trebuie să aibă un dispozitiv de remo...