Expansiunea umană este evidentă și gunoaiele sau deșeurile pe care le aruncăm zilnic au început să ne sufoce. Ca un avertisment general, vă arăt în cât timp se descompun unele dintre cele mai folosite lucruri, care sunt aruncate la gunoi zilnic, săptămânal, lunar sau anual. În general, cifrele de mai jos sunt valorile medii pentru gunoaiele aruncate direct în natură, prin păduri, parcuri sau pe marginea drumurilor, fără a lua în calcul acțiunea unor animale, insecte sau alte elemente locale, precum și diverse fenomene atmosferice.

     2 SĂPTĂMÂNI

     Cotoare de mere. De obicei se descompun mai rapid, fiind atacate de diverse animale, cum ar fi șobolanii.

     1 LUNĂ

     Prosoape din hârtie, pungi din hârtie, șervețele, ziare etc. Hârtia igienică lăsată pe pământ se descompune mai greu dacă nu este supusă la intemperii.

     6 SĂPTĂMÂNI

     Cutii din carton subțire, pungi din hârtie mai groase, coji de banane. Se pot descompune mai greu dacă vremea este rece. Cojile de banane conțin celuloză, materialul din care este fabricat celofanul.

     2 – 3 LUNI

     Carton, ambalaje din carton, ambalaje ceruite din carton pentru lapte, sucuri și fructe. Timpul de descompunere variază foarte mult în funcție de grosimea cartonului.

    6 LUNI

     Haine și țesături din bumbac, cum ar fi tricouri, lenjerie intimă, ciorapi etc. Dintre toate textilele, bumbacul este cel mai biodegradabil. Bumbacul poate deveni un compost în condiții umede și calde.

     1 AN

     Îmbrăcăminte și țesături din lână, cum ar fi pulovere și șosete. Lâna este un produs natural, care atunci când se descompune eliberează în sol substanțele nutritive fără niciun prejudiciu pe termen lung asupra mediului.

În cât timp se descompun lucrurile

    2 ANI

      Placaje din lemn, coji de portocală, mucuri de țigări. Unele cercetări indică faptul că mucurile de țigară s-au descompus în mai bine de un deceniu, dar există și metode de reciclare.

    PÂNĂ LA 5 ANI

     Îmbrăcăminte și țesături grele din lână, cum ar fi paltoane, pături sau covoare.

     ÎNTRE 10 ȘI 20 DE ANI

     Pungi din plastic. Multe pungi noi sunt concepute pentru a se descompune atunci când sunt expuse la lumina soarelui, deși majoritatea sunt fabricate din polietilenă de înaltă densitate. Câteva studii au sugerat că descompunerea lor poate dura, uneori, chiar aproape 1000 de ani.

     30 – 40 DE ANI

     Articole din nailon, cum ar fi colanți și fâșuri, covoare sintetice, scutece de unică folosință. În timp ce sunt extrem de convenabile și utile, scutecele de unică folosință sunt tratate cu mai multe substanțe chimice toxice: toluen, etilbenzen, xilen, dioxină și limonen. Unii cred că acestea se descompun în 500 de ani, în funcție de condiții.

     50 DE ANI

     Cutii de conserve, anvelope auto, pantofi pentru sport, cești de cafea, piele netratată chimic. Pielea tratată chimic, pielea mai groasă a pantofilor sau poșetelor, se descompune în aproximativ 80 de ani.

    75 – 80 DE ANI

     Pungi de chipsuri, cu folie de plastic metalizată în interior.

     100 DE ANI

     Suport cu șase inele de plastic pentru băuturi. Unii zic că se descompun după 450 de ani, dar sunt deosebit de periculoase pentru animale.

     CIRCA 200 DE ANI

     Cutii din aluminiu pentru băuturi. Se vehiculează și un timp de o jumătate de mileniu și, din nou, sunt un pericol pentru animalele mici, care se pot bloca în interior. Reciclarea aluminiului se poate face cu costuri de energie mai mici pentru cutiile reciclate (20) decât costul pentru producerea uneia noi.

     500 DE ANI

     Recipiente din plastic. Aceste produse petrochimice nu sunt biodegradabile pe deplin și substanțele chimice rămân în sol. Multe recipiente din plastic sunt fabricate din tereftalat de polietilenă (PET), care este aproape imposibil de a se descompune în oricare perioadă de timp rezonabilă.

     1 – 2 MILIOANE DE ANI

     Borcane din sticlă și sticle. Sticla este compusă în principal din siliciu, care este unul dintre mineralele cele mai stabile și de durată de pe Pământ. Sticla este casantă și cioburile afectează creaturile tentate să mănânce sau să lingă resturile de mâncare sau de băutură.

     PESTE 2 MILIOANE DE ANI

     Baterii și acumulatori. În timp ce carcasele metalice subțiri se descompun în cele din urmă, substanțele chimice toxice din interior, precum clorura de zinc, plumbul, mercurul și cadmiul, intră în sol. De ceea, bateriile ar trebui să fie reciclate decât să fie puse în coșul de gunoi.

În cât timp se descompun bateriile


Alte articole captivante


DE CE NE SĂRUTĂM SUB VÂSC      De ce ne sărutăm sub vâsc? Această tradiție este la prima vedere puțin ciudată datorită plantei în sine: vâscul. De ce s-a apelat la o plantă semiparazită (plantă care nu-și susține pe cont propriu fotosinteza, extrăgând o parte din hrană din altă plantă vie) ci nu la alte plante mult mai frumoase, mai răspândite și mai îndrăgite?      De-a lungul istoriei, vâscul a fost apreciat de grecii antici, bab...
ZĂCĂMINTE NATURALE      Cu toate că politicile actuale promovează surse regenerabile de energie, combustibilii fosili, ca zăcăminte naturale, continuă să asigure o supremație energetică la nivel mondial. Pe măsură ce tehnologia s-a dezvoltat în ultimii zeci de ani, rezervele de petrol și gaze au reprezentat o  sursă imensă de putere, care încă se manifestă la nivel internațional. De aceea, sunt importante resursele naturale d...
iPAD DE AUR DE 24 CARATE      Hotelul Burj Al Arab din Dubai este probabil unul dintre cele mai luxoase hoteluri din lume, această structură uimitoare oferind servicii și facilități într-adevăr extraordinare. Având 202 apartamente duplex luxoase, cu majordom de serviciu, nouă restaurante de clasă mondială, patru bazine de înot (două în aer liber și două acoperite) și o plajă privată, săli de sport și pentru sănătate, centru Spa, ac...
NOU-NĂSCUȚI CARE AU SUPRAVIEȚUIT MIRACULOS      Acum câteva zile, un băiețel nou-născut în China, cu placenta atașată încă de corp, a fost salvat de pompieri dintr-o conductă de canalizare, aflată sub o toaletă, unde rămăsese blocat într-o secțiune în formă de L. Filmul salvării de două ore a fost difuzat pe larg  de televiziuni și pe site-uri web. Copilul este acum în siguranță, cu câteva zgârieturi la cap și membre, într-un spital, unde zeci de oa...
IUBITORI DE CHITARĂ      Chitara este un instrument care a încântat zeci de generații. Chitara clasică modernă a apărut în jurul anului 1850, când spaniolul Antonio Torres a modificat forma și proporțiile instrumentului, oferindu-i o acustică îmbunătățită, un ton deosebit de plăcut și, totodată, o structură rezistentă. Chitara clasică a lui Torres a devenit standard și de atunci până în ziua de azi a rămas neschimbată. Chitara...
VĂ PLACE CUM MUNCIȚI?      International Trade Union Confederation, un fel de organizație “umbrelă” a sindicatelor din întreaga lume, a publicat un raport care aruncă o lumina cu privire la situația drepturilor muncitorilor sau lucrătorilor din 139 de țări. S-au evaluat, pentru ultimele 12 luni, 97 de indicatori diferiți ai drepturilor muncitorilor, cum ar fi dreptul de negociere colectivă, salarii decente, capacitatea de a se a...
HARTA TERORISMULUI ȘI VIOLENȚEI      Pe site-ul AON (o societate de administrare a riscurilor și broker de asigurări) a fost publicată harta terorismului și violenței politice pentru anul 2013, o hartă care măsoară riscul de violență politică a afacerilor internaționale în 200 de țări și teritorii, bazat pe trei factori principali, ce indică forme de violență politică, care sunt susceptibile de a fi întâlnite: Terorism și sabotaj...
CUM VERIFIC O IMAGINE PE GOOGLE      Dacă urmăriți frecvent știrile prin intermediul mass-mediei sociale, veți vedea tot felul de fotografii sau imagini preluate de pe Internet, care încearcă să descrie un eveniment mai mare sau mai mic. De multe ori, imagini mai vechi sunt prezentate ca proaspete, din dorința de a acapara audiența. Deci cum verific o imagine pentru a vedea de unde provine? Iată un mod extrem de simplu de a afla dacă într...
RADIOUL DIGITAL – VIITORUL RADIODIFUZIUNII      La fel ca și trecerea la televiziunea digitală, radioul digital este următorul pas în radiodifuziune, adică înlocuirea platformei analogice (AM și FM) cu una digitală. Pentru recepționare este necesar un radioreceptor digital (decodor digital), cu afișaj electronic, capabil să transforme semnalul digital recepționat în semnal analogic (aceste aparate pot recepționa și posturile care emit în tehnologia ...
CEA MAI SCUMPĂ PIZZA DIN LUME      Poate v-ați întrebat de ce există lucruri foarte scumpe, cu prețuri care ne dau amețeală. Răspunsul este chiar simplu: pentru că există mereu indivizi care le cumpără. Un exemplu în acest sens este pizza Louis al XIII-lea, care costă 8.300 de euro și este de departe cea mai scumpă pizza din lume. Nu cred că e cazul să începeți să salivați!      În ciuda sumei exorbitante, pizza are un diametru de numa...