Cel mai nou recif de corali a fost descoperit la gura de vărsare a fluviului Amazon, cel mai mare fluviu din punct de vedere al suprafeței bazinului hidrografic (aproape 7 milioane de kilometri pătrați) și fluviul care deversează cea mai mare cantitate de apă dulce într-un ocean.

   Cercetătorii au fost uimiți când au găsit un sistem imens format din recife de corali, de aproximativ 9.300 km pătrați, sub apele tulburi, pline de noroi. Bariera de corali are peste 950 de km în lungime, la adâncimi care variază de la aproximativ 30 de metri până la 120 de metri și se întinde pe zona continentală a apelor între Guyana Franceză și Brazilia.

Recif de corali

   Amazonul deversează o cantitate imensă de apă dulce care se amestecă cu apa sărată din Oceanul Atlantic, afectând o arie largă în ceea ce privește salinitatea, pH-ul, pătrunderea luminii și sedimentele depuse, condiții care de obicei nu sunt propice pentru dezvoltarea unui recif de corali. Până acum au existat puține dovezi de formare a coralilor în zone cu ape noroioase sau murdare, coralii cresc în general în ape limpezi, sărate și însorite din zonele tropicale, iar apele de la gura de vărsare a Amazonului sunt unele dintre cele mai tulburi ape din lume. Cu toate acestea, aici s-a format un recif de corali imens, neimaginat. Din punct de vedere al biodiversității, oceanografii îl consideră totuși „sărac” în comparație cu alte recife, adăpostind peste 60 de specii de bureți, 73 de specii de pești, dar și languste, stele de mare sau alte forme de viață specifice unui recif.

Colonie de corali

   Însă reciful proaspăt descoperit se află în mare pericol, deoarece guvernul brazilian a vândut 80 de zone de explorare a petrolului și pentru foraj chiar la gura de vărsare a Amazonului și 20 dintre acestea sunt deja producătoare de țiței, probabil unele chiar deasupra recifului.

Sursa : Daily Mail