Se pretinde adesea că cearcănele sunt cauzate de oboseală, de o muncă grea, îndelungată sau de nopți pierdute. De multe ori acest lucru poate fi adevărat, dar adevărul este că genele joacă un rol imens în apariția cearcănelor.

   Pur și simplu, cearcănele sunt rezultatul stratului foarte subțire de piele de sub ochi, care arată vasele de sânge și sângele pe care îl conțin mai clar decât oriunde altundeva pe corp. Pentru referință, pielea din jurul de pleoapelor, numită piele periorbitală, este în medie de aproximativ 0,5 mm grosime, comparativ cu media de grosime a pielii, pe cea mai mare parte a restului corpului, de circa 2 mm.

   Venele de sub pielea noastră le vedem de culoare albăstruie, cu toate că sângele din interiorul lor nu este albastru. Cauza este simplă: pielea și țesutul subcutanat permit trecerea numai a lungimilor de undă ale luminii albastru și violet. Ca rezultat, doar lumina albastră este reflectată înapoi, iar venele apar de culoare albăstruie. Pentru o persoană cu o piele mai închisă, venele tind să apară de culoare verde sau maro, în loc de albastru, iar pentru o persoană cu piele foarte deschisă la culoare, cum ar fi albinoșii, venele sunt de obicei violet închis sau roșu închis, semănând mai îndeaproape cu culoarea reală a sângelui care trece prin ele.

   Aceste lucruri sunt valabile și pentru pielea de sub ochi. Semicercurile albăstrui întunecate (cearcănele) sunt de obicei doar rezultatul luminii reflectate înapoi de vasele de sânge, din acel petic de piele extrem de subțire. De asemenea, din același motiv, contuziile faciale sunt mai proeminente sub sau în jurul ochilor, pentru că pielea subțire arată sângele din vasele rupte mult mai clar.

Cearcănele

   Odată cu vârsta, pielea își pierde elasticitatea și capacitatea de regenerare și, ca urmare, devine mai subțire. De aceea, persoanele în vârstă au cearcăne proeminente, indiferent cât de mult dorm. La fel și în cazul celor predispuși genetic să aibă pielea mai subțire sub ochi.

   Un alt lucru care poate provoca cearcăne este hiperpigmentarea periorbitală, o afecțiune prin care se produce un exces de melanină, deseori întâlnită la persoanele cu pielea închisă la culoare. De asemenea, cearcănele apar datorită unui edem periorbital, adică pungi sub ochi. Pungile de sub ochi sunt cauzate de circulația deficitară a sângelui, de unele boli, alergii sau pur și simplu de un consum excesiv de sare (retenție de apă – corpul reținere mai mult fluid decât de obicei). Aceste lucruri exercită o presiune asupra vaselor de sânge ale pielii și în jurul ochilor, cearcănele apărând mai proeminente și ochii mai umflați.

   În primul rând, cearcănele sunt moștenite genetic, dar pot fi provocate, așa cum am spus mai sus. Totodată, cearcănele pot fi accentuate de stres și oboseală, de unele medicamente care provoacă dilatarea vaselor de sânge, de frecarea excesivă a ochilor (de exemplu, în cazul unor alergii), de boli ale ficatului sau de dormitul în mod regulat pe burtă. De asemenea, pungile de sub ochi pot apare mai întunecate din cauza umbrelor și diverselor intensități ale luminii.