Suntem conștienți că există antibiotice naturale la îndemână noastră, zi de zi? În loc să așteptăm până când ne îmbolnăvim și să apelăm la medicamente, putem începe întărirea sistemului imunitar în avans. De sute de ani, există alimente și plante care nu și-au pierdut capacitatea de a lupta împotriva bacteriilor și, mult mai important, bacteriile nu devin imune sau rezistente la ele. Și încă mai sunt benefice și astăzi. Să nu uităm ce a zis Hipocrate: „Alimentele voastre să fie medicamente și medicamentele voastre să fie alimente.”

   De-a lungul ultimelor decenii, utilizarea excesivă a antibioticelor a atins un nivel record. Drept rezultat, bacteriile au devenit din ce în ce mai rezistente la medicamente și evoluează mai repede decât oamenii de știință pot să lupte împotriva lor. De aceea ar trebui să consumăm mai multe alimente și plante aromatice, care ajută la protecția împotriva infecțiilor și a bolilor comune. Ele sunt cunoscute și sub numele de alimente astringente, curățând în mod natural sângele, fără efecte secundare nocive sau care să strice echilibrul delicat al bacteriilor bune din corp.

1. Usturoi

Usturoi

   Usturoiul crud conține un compus numit alicină, care are proprietăți similare cu penicilina. A fost folosit mai mult de șapte milenii, atât intern cât și extern, pentru a trata boli ușoare sau chiar unele boli mai grave. Pe lângă faptul că este un antibiotic, are proprietăți antiinflamatoare, antivirale, antiparazitare, antifungice și antioxidante (curăță radicalii liberi care s-au dovedit că provoacă cancer). Usturoiul nu numai că este puternic, dar conține o serie de vitamine, substanțe nutritive și minerale, care sunt benefice pentru sănătatea totală a corpului. Că să nu mai vorbim de costul foarte redus în comparație cu vizitele la medic și rețete!

2. Miere

Antibiotice naturale - Miere

   Civilizațiile din toată lumea continuă să considere mierea că unul dintre cele mai bune antibiotice naturale, o substanță antibacteriană, antiinflamatoare și antiseptică, cunoscută de om de mii de ani. Romanii foloseau miere pe câmpul de luptă pentru a trata rănile și pentru a preveni infecțiile. O enzimă care se găsește în miere eliberează peroxid de hidrogen. Acest proces ajută în lupta împotriva infecțiilor din organism și previne dezvoltarea bacteriilor. Liniștitoare pentru sistemul digestiv, mierea elimină toxinele din sânge și ajută ficatul să funcționeze mai eficient. Mierea amestecată cu scorțișoară este un impuls puternic pentru sistemul imunitar, întărind celulele albe din sânge. Mierea crudă (naturală) este cea mai bună opțiune, deoarece metodele de pasteurizare elimină efectele antioxidante.

3. Varză verde

Antibiotice naturale - Varză verde

   Există mai mulți compuși din sulf care se găsesc în varză și care s-au dovedit eficienți în lupta împotriva cancerului. Multă lume nu realizează cât de multă vitamina C se află în varză: de exemplu, o ceașcă cu varză crudă oferă 75% din nevoia zilnică. Este un aliment antibacterian natural, o salată de varză crudă tocată sau un suc de varză proaspătă (îndulcit cu miere) este un mod excelent de a îmbunătăți digestia, de a preveni bolile și chiar pentru ajustarea greutății.

4. Extract de semințe de grapefruit

   Mai multe studii publicate au relevat că extractul de semințe de grapefruit este eficient împotriva a mai mult de 800 de tipuri de viruși și bacterii și a mai mult de o sută de tulpini de ciuperci, precum și pentru mulți paraziți. Având foarte mulți antioxidanți, extractul de semințe de grapefruit stimulează imunitatea, alcalinizează organismul în mod natural și ajută la digestie, prin îmbunătățirea florei intestinale benefice.

5. Ulei de cocos extra virgin

   Uleiul din nucă de cocos are în mod natural proprietăți antifungice și antimicrobiene și conține antioxidanți, care nu se mai pot găsi altundeva în natură. Uleiul de cocos extra virgin stimulează sistemul imunitar, echilibrează tiroida, colesterolul și nivelul de zahăr din sânge și chiar poate îmbunătăți funcționarea creierului. Utilizat atât pe plan extern cât și intern, este unul dintre darurile unice oferite de natură.

6. Echinacea

   Cu efecte similare cu cele ale usturoiului, echinacea este bine tolerată și capabilă de a stimula sistemul imunitar prin activarea „luptătorilor” naturali anti-infecție în fluxul sanguin. Nativă din America de Nord, echinacea a fost folosită de secole de triburi pentru a trata durerea și bolile. Spre deosebire de usturoi, această soluție antivirală, antibacteriană și antifungică, este folosită la primele semne de boală și nu ar trebui, în general, să fie luată pentru mai mult de zece zile consecutiv. Este disponibilă sub formă lichidă și sub formă de capsule.

7. Ulei din oregano

   Uleiul din oregano se încadrează tot la categoria antibiotice naturale, fiind considerat un antimicrobian, antibacterian, antiparazitar, antiviral și antifungic. Poate fi utilizat intern sau extern în tratarea rănilor, problemelor respiratorii, tulburărilor digestive și chiar pentru răcelile comune. De asemenea, uleiul din oregano conține antioxidanți, întărind sistemul imunitar.

8. Alimente fermentate

   Mai multe cercetări au dovedit că un intestin echilibrat este cheia sănătății generale și, de asemenea, previne apariția cancerului. Probioticele sunt una dintre descoperirile cele mai importante din ultimele decenii. Ele lucrează pentru a stimula și pentru a conserva flora intestinală naturală (bacterii bune) din sistemul digestiv. Bacteriile benefice sunt critice pentru sănătate, iar mulți medicii recomandă acum un probiotic în timpul tratamentului prescris cu antibiotice. Alimentele fermentate sunt ambalate împreună cu antioxidanți și microorganisme, pe care corpul le prelucrează mult mai bine decât suplimentele. Varza acră, oțetul din mere, murăturile din legume, iaurtul, brânza de vaci, kefirul, tofu sunt modalități excelente de a îmbunătăți echilibrul în intestine.

   Proprietățile antibiotice naturale ale multor plante sunt abia acum analizate amănunțit și confirmate de către oamenii de știință din întreaga lume. Ele reprezintă alternative naturale pentru stimularea imunității și pentru pregătirea variată a hranei zilnice. Iată câteva ierburi naturale care ar trebui luate în considerare și adăugate la dieta zilnică: ienibahar, cimbru, scorțișoară, busuioc, rozmarin, turmeric (curcuma), salvie, tarhon, ardei iute, cuișoare, ghimbir, anason, maghiran, mentă, frunze de dafin, semințe de muștar și de chimen. Unele dintre acestea sunt disponibile în uleiuri esențiale, care le sporesc puterea.