Probabil că nu v-ați întrebat până acum (niciodată) de ce hainele ude sunt mai închise la culoare, dar cu siguranță ați observat că orice țesătură sau material are o culoare mai închisă atunci când se udă sau după o spălare. Schimbarea culorii tuturor țesăturilor ude sau umede se bazează pe o explicație pur științifică, chiar interesantă.

Hainele ude sunt mai închise la culoare

   Cantitatea de lumină reflectată de un material natural sau sintetic depinde de proprietatea numită „indice de refracție”, care determină modul în care lumina penetrează un material. O țesătură umedă pare mai întunecată pentru că reflectă mai puțină lumină. Orice material este țesut din fire sau fibre, care la rândul lor conțin micro-fibre. Lumina naturală (de la soare) sau artificială (din încăperi) ajunge pe țesătură, unii dintre fotonii de lumină sunt absorbiți, iar alții sunt reflectați și ajung pe retină, creându-ne senzația unui anumit nivel de luminozitate.

   Când o țesătură se udă, apa umple golurile dintre fibre și micro-fibre. Atunci când lumina cade pe țesătura umedă, trebuie să se deplaseze prin apă în loc de aer. Dar lumina se mișcă mult mai încet prin apă decât prin aer. O parte din lumina care anterior a fost reflectată de pe țesătură către ochii noștri este acum împrăștiată în material, ceea ce face ca hainele ude să pară mai închise la culoare (mai puțini fotoni de lumină ajung înapoi la globul ocular).

Hainele ude

   Pe măsură ce apa se evaporă, treptat, mult mai multă lumină este reflectată înapoi la ochi și culoarea mai deschisă, a țesăturii uscate, revine. De asemenea, acest fenomen este perceput la fel și pentru orice altă suprafață aspră, cum ar fi lemn, beton, asfalt, nisip, murdărie etc. Cu toate acestea, o suprafață netedă, precum marmura, metale lustruite dau diverse materiale lăcuite, nu permite pătrunderea luminii în adânc și acest fenomen fizic nu se mai resimte.