Clădirile obișnuite sau originale din foarte multe centre urbane poartă pecetea poluării. Un nou tip de ciment ar putea fi soluția care să curețe aerul poluat din jurul unei construcții. La Milano, s-a construit clădirea care absoarbe poluarea din aer, unica de acest fel din lume.

   O firmă de construcții italiană (Italcementi) a realizat un mortar biodinamic, care este capabil să elimine în mod automat poluanții din aer. Mortarul, care este fabricat din resturi reciclate de marmură, absoarbe oxidul de azot și sulful din atmosfera poluată și îi transformă în săruri inofensive. Se folosește un catalizator din titan, care este activat de lumina ultravioletă pentru a produce reacția chimică de transformare a noxelor în săruri inerte. Sărurile sunt spălate de pe pereți atunci când plouă.

Clădirea care absoarbe poluarea

   Clădirea din Milano, numită Palazzo Italia, a fost finalizată pentru Târgul Mondial din oraș din anul 2015. Întreaga suprafață exterioară, dar și părți ale interiorului, sunt construite din panouri de ciment alb, strălucitor, cunoscut sub numele de ciment „biodinamic i.activ”. În plus, mortarul este făcut în proporție de 80% din agregate reciclate, o mare parte din resturile rezultate de la tăierea marmurei de Carrara, și, prin urmare, oferă o strălucire superioară în comparație cu cimenturile tradiționale albe.

   Clădirea care absoarbe poluarea din aer consumă cu 40% mai puțină energie decât clădirile convenționale și are un acoperiș din sticlă care conține panouri solare capabile să producă 140 de kilowați zilnic. S-au folosit peste 2.200 de tone de ciment pentru construirea clădirii și constructorul italian susține că cimentul este capabil să reziste la presiuni mai mari decât cimentul etalon, fiind în același timp mai flexibil, lucru care a permis designerilor să creeze forme delicate pe fațada clădirii.

Clădirea care absoarbe poluarea 1

   Oxidul de azot este unul dintre principalii poluanți produși de arderea combustibililor fosili, fiind legat de o serie de afecțiuni pulmonare și de creșterea riscului la astm și alergii. Prin construirea mai multor clădiri, poduri și chiar trotuare și alei pietonale, s-ar putea reduce poluarea și s-ar purifica aerul în orașe.