Ceapa este alimentul universal, cel mai mult consumat în lume, și, de asemenea, este leguma care este cultivată în cele mai multe țări, mai mult decât orice altă legumă. Cu toate acestea, rar primește aprecieri, poate pentru că ne face uneori să plângem. Scriu aceste rânduri pentru că pe lângă prețuire merită chiar aplauze.

   Trei tăblițe babiloniene de lut, de acum aproape 4.000 de ani, fac referire la ceapă și ar putea fi considerate cele mai vechi „cărți de bucate” cunoscute. Ceapa este una dintre cele mai vechi plante de cultură (cu circa 5.000 de ani în urmă). În Egiptul antic ceapa era considerată un simbol al vieții eterne, datorită formei sale rotunde și a inelelor concentrice și era oferită zeilor sau era folosită ca monedă de plată pentru a ajunge în rai (se pare că lucrătorii care au construit piramidele au fost plătiți și în ceapă). Pentru romani ceapa era un element important din alimentația de bază, iar legionarii romani au răspândit ceapa („cepula”) în Europa. În secolul al XV-lea olandezii sunt primii care cultivă diferite variante de ceapă ca formă, culoare și gust.

Ceapa este alimentul universal

   Ceapa este produs alimentar omniprezent în lume. ONU estimează că cel puțin 175 de țări (din cele 195 – 210) cultivă ceapă, de două ori mai mult decât cele car cultivă grâu, cea mai mare recoltă globală pe suprafața cultivată fiind de ceapă. În zilele noastre comerțul global cu ceapă este scăzut, pentru că aproximativ 90% din recolta de ceapă este consumată în țara de origine. Din acest motiv, poate în multe părți ale lumii, ceapa nu este privită la adevărata sa valoare. China și India domină producția și consumul de ceapă uscată: aproximativ 42% din producția anuală mondială, circa 70 de milioane de tone. Conform datelor furnizate de ONU în 2011, Libia este cea mai mare consumatoare de ceapă (în medie 33,6 kg anual/locuitor), urmată de Albania, Tadjikistan, Uzbekistan, Algeria, România (circa 28 kg), Kazahstan, Ucraina etc. Britanicii consumă doar 9,3 kg de ceapă, francezii 5,6 kg, iar americanii 10,2 kg anual pe cap de locuitor.

   În general ceapa este ținută timp de trei săptămâni la 28°C pentru a se usca și pentru a căpăta culoarea aurie. Apoi, este răcită treptat până aproape de zero grade. Unsprezece săptămâni după recoltare ceapa va dori în mod natural să crească și este o cursă contra cronometru pentru a preveni acest lucru. Deși metoda nu este ieftină, este asigurarea că  90% din recoltă va putea ajunge la piață. Îmbunătățirile în depozitare și folosirea unor soiuri din ce în ce rezistente trebuie să asigure păstrarea cepei până la recolta din anul următor.

   Bonus:

  • 85% din volumul cepei este apă (în medie);
  • cea mai mare ceapă din lume a cântărit 8,49 kg (Leicestershire, Marea Britanie);
  • consumul de pătrunjel după o masă cu multă ceapă face respirația mai puțin urât mirositoare;
  • ceapa aparține familiei de plante din care face parte și crinul.
  • soiuri de ceapă: galbenă, roșie, albă;
  • 100 de grame de ceapă conțin 3 kcal și 1,3 % proteine.