Ceapa este alimentul universal, cel mai mult consumat în lume, și, de asemenea, este leguma care este cultivată în cele mai multe țări, mai mult decât orice altă legumă. Cu toate acestea, rar primește aprecieri, poate pentru că ne face uneori să plângem. Scriu aceste rânduri pentru că pe lângă prețuire merită chiar aplauze.

     Trei mici tablete babiloniene de lut, de acum aproape 4000 de ani, fac referire la ceapă și ar putea fi considerate cele mai vechi “cărți de bucate” cunoscute. Ceapa este una dintre cele mai vechi plante de cultură (cu circa 5.000 de ani în urmă). În Egiptul antic ceapa era considerată un simbol al vieții eterne, datorită formei sale rotunde și a inelelor concentrice și era oferită zeilor sau era folosită ca monedă de plată pentru a ajunge în rai (se pare că lucrătorii care au construit piramidele au fost plătiți și în ceapă). Pentru romani ceapa era un element important din alimentația de bază, iar legionarii romani au răspândit ceapa (“cepula”) în Europa. În secolul al XV-lea olandezii sunt primii care cultivă diferite variante de ceapă ca formă, culoare și gust.

Ceapa este alimentul universal

     Ceapa este produs alimentar omniprezent în lume. ONU estimează că cel puțin 175 de țări (din cele 195 – 210) cultivă ceapă, de două ori mai mult decât cele car cultivă grâu, cea mai mare recoltă globală pe suprafața cultivată fiind de ceapă. În zilele noastre comerțul global cu ceapă este scăzut, pentru că aproximativ 90% din recolta de ceapă este consumată în țara de origine. Din acest motiv, poate în multe părți ale lumii, ceapa nu este privită la adevărata sa valoare. China și India domină producția și de consumul de ceapă uscată: aproximativ 42% din producția anuală mondială, circa 70 de milioane de tone. Conform datelor furnizate de ONU în 2011, Libia este cea mai mare consumatoare de ceapă (în medie 33,6 kg anual/locuitor), urmată de Albania, Tadjikistan, Uzbekistan, Algeria, România (circa 28 kg), Kazahstan, Ucraina etc. Britanicii consumă doar 9,3 kg de ceapă, francezii 5,6 kg, iar americanii 10,2 kg anual pe cap de locuitor.

     În general ceapa este ținută timp de trei săptămâni la 28°C pentru a se usca și pentru a căpăta culoarea aurie. Apoi, este răcită treptat până aproape de zero grade. Unsprezece săptămâni după recoltare ceapa va dori în mod natural să crească și este o cursă contra cronometru pentru a preveni acest lucru. Deși metoda nu este ieftină, este asigurarea că  90% din recoltă va putea ajunge la piață. Îmbunătățirile în depozitare și folosirea unor  soiuri din ce în ce rezistente trebuie să asigure păstrarea cepei până la recolta din anul următor.

     Bonus:

  • 85% din volumul cepei este apă (în medie);
  • cea mai mare ceapă din lume a cântărit 8,49 kg (Leicestershire, Marea Britanie);
  • consumul de pătrunjel după o masă cu multă ceapă face respirația mai puțin urât mirositoare;
  • ceapa aparține familiei de plante din care face parte și crinul.
  • soiuri de ceapă: galbenă, roșie, albă;
  • 100 de grame de ceapă conțin 3 kcal și 1,3 % proteine.

Alte articole captivante


CELE MAI SCURTE NUME DE LOCURI      Probabil mulți dintre noi nu știu că există aproximativ 25 de locuri în toată lumea care sunt numite folosind o singură literă. Iată lista acestora: Å, un sat în Andøy, Nordland, Norvegia Å, un sat în Moskenes, Nordland, Norvegia Å, un sat în Meldal, Sør-Trøndelag, Norvegia Å, un sat în Åfjord, Sør-Trøndelag, Norvegia Å, un sat în Ibestad, Troms, Norvegia Å, un sat în Lavangen, Troms, Norvegi...
CEA MAI SCUMPĂ PIZZA DIN LUME      Poate v-ați întrebat de ce există lucruri foarte scumpe, cu prețuri care ne dau amețeală. Răspunsul este chiar simplu: pentru că există mereu indivizi care le cumpără. Un exemplu în acest sens este pizza Louis al XIII-lea, care costă 8.300 de euro și este de departe cea mai scumpă pizza din lume. Nu cred că e cazul să începeți să salivați!      În ciuda sumei exorbitante, pizza are un diametru de numa...
MASA DE LA ȘCOALĂ ESTE O PARTE A EDUCAȚIEI      Am citit o declarație de acum patru ani a unui membru al guvernului japonez care răspunde de sănătatea și educația elevilor: „În Japonia, masa de la școală este o parte a educației, nu o pauză de educație.” Așa că am căutat să văd ce înseamnă asta, hai să-i zic acest dicton.      Educația timpurie este considerată vitală pentru copilul japonez, iar masa de la școală trebuie să facă parte din ea. Japon...
CHEIA CAMEREI DE HOTEL: TELEFONUL     Cheia camerei de hotel poate fi acum propriul telefon, gen smartphone. Acesta este un alt exemplu grăitor care dovedește că dispozitivele mobile uzuale încep să ne controleze de la "mică distanță" întreaga noastră viață.      Începând din această lună, o parte din oaspeții hotelurilor Starwood vor putea să-și folosească smartphone-urile în loc de cheia camerei de hotel. Sistemul a fost implementat deoc...
PE STÂNGA SAU PE DREAPTA?      Pe stânga sau pe dreapta? Până să ajung la întrebarea care vreau să v-o adresez, încep cu o scurtă istorie și câteva considerente generale.      O descoperire arheologică (1998) a unui drum roman, aflat în stare foarte bună, ce ducea la o carieră de lângă orașul Swindon (Anglia de azi), relevă că romanii circulau pe partea stângă a drumului. Urmele lăsate de roți pe partea stângă a drumului erau mult ...
NECESARUL ZILNIC DE APĂ ȘI LICHIDE      De mai mulți ani se vehiculează o idee, deja acceptată și înrădăcinată în mentalul românesc, care spune că ar trebui să consumăm zilnic 2 litri de apă, pe lângă alte lichide sau mâncare. Adică necesarul zilnic de apă al organismului uman este de doi litri. Motivele invocare sunt o sănătate fizică generală mai bună, mai multă energie, detoxificarea și hidratarea organismului, reducerea greutății corpora...
LIMBAJUL CORPULUI      Se știe că limbajul corpului este mult mai important decât cuvintele sau limbajul și expresiile faciale. De fapt limbajul corpului este un lucru înnăscut pentru noi, ca oameni. De aceea oamenii născuți orbi pot avea aceleași expresii ale limbajului corpului ca oameni care pot vedea, deoarece ele sunt pre-programate în creierul nostru. Este incredibil cât de mult contează modul în care ne ajută limbajul...
EXTRACTOR DE SPERMĂ      Spitalele chineze sunt pe cale de a introduce un aparat nou, un extractor de spermă, care poate extrage sperma donatorilor. Potrivit platformei sociale chineze Weibo, un “storcător” automat de spermă a fost introdus într-un spital din Nanjing, capitala provinciei Jiangsu. Mașina este în trei culori (roz, gri și alb) și are o țeavă de masaj, care poate fi ajustată în funcție de înălțimea utilizatorului....
TURBINE EOLIENE ZBURĂTOARE      Altaeros Energies, o companie care construiește generatoare și turbine eoliene, a finalizat proiectul pentru cea mai înaltă turbină eoliană, care este amplasată la o înălțime de 305 metri deasupra solului. Proiectul a fost numit BAT (Buoyant Airborne Turbine) și este prima turbină eoliană flotantă (plutitoare) în aer. A fost montată în Alaska.      Soluția aceasta este considerată extrem de flexibil...
CÂND SE ADAUGĂ CUVINTE ÎN DICȚIONARUL LIMBII      Dicționarele nu sunt menite să măsoare realitatea, ci ele sunt un fel de „mandate” pentru gradul de utilizare a unui cuvânt. De-a lungul anilor, unele dintre cuvinte devin caduce (demodate, depășite, învechite etc.) și ar trebui eliminate din dicționarul limbii pentru că nu se mai folosesc. Dar, în primul rând, este util să înțelegem când se adaugă cuvinte în dicționarul limbii.      Tezaurul lexical ...