Pe stânga sau pe dreapta? Până să ajung la întrebarea care vreau să v-o adresez, încep cu o scurtă istorie și câteva considerente generale.

   O descoperire arheologică (1998) a unui drum roman, aflat în stare foarte bună, ce ducea la o carieră de lângă orașul Swindon (Anglia de azi), relevă că romanii circulau pe partea stângă a drumului. Urmele lăsate de roți pe partea stângă a drumului erau mult mai adânci decât pe cealaltă parte, indicând pe care parte mergeau căruțele pline sau goale spre carieră. O asemenea modalitate de circulație trebuia să fie cea obișnuită, de acasă.

   În Evul Mediu călăreții mergeau, de obicei, pe mijlocul drumului, dar dacă întâlneau o persoană ce venea din direcția opusă, pe jos sau călare, se deplasau spre pe partea stângă, pentru a face loc, pentru un salut de prietenie sau pentru a se apăra cu spada, la nevoie, fiind în majoritate dreptaci.

   Franța a avut un impact uriaș asupra sensului de circulație. Înainte de Revoluția din 1789, aristocrații mergeau cu trăsura sau caleașca pe partea stângă a drumului, obligându-i pe oamenii de rând să circule pe dreapta. În 1794, s-a introdus o regulă în Paris care stipula circulația pe dreaptă, pe „partea poporului„, care, mai târziu, a fost adoptată în alte regiuni și teritorii din Europa, cucerite de Napoleon. Unii istorici au remarcat că alegerea „dreptei” a fost făcută de francezi întrucât Napoleon era stângaci. Englezii, dușmanii din totdeauna ai francezilor, nu au împrumutat obiceiul, continuând să folosească partea stângă de drum și au răspândit deprinderea în colonii, iar SUA a preluat obișnuințele din zonele spaniole, franceze și portugheze.

   Multe țări europene, cum ar fi Italia (1922), Spania (1924) sau Portugalia (1928), au trecut la circulația pe partea dreaptă a autovehiculelor doar după câțiva zeci de ani de la începutul secolului al XX-lea, iar Suedia a fost ultimul stat care a adoptat măsura (1967). În prezent, în doar trei țări europene se mai circulă pe partea stângă, în afară de Regatul Unit: Irlanda, Cipru și Malta. Dar, cel mai interesant lucru este că, în Japonia, care nu a avut niciodată legături cu romanii sau cu coloniile franceze și britanice, se circulă pe stânga, probabil după modelul primordial al deplasării umane.

   O statistică neactualizată arată că 35% din locuitorii lumii conduc autovehicule pe partea stângă, adică cu volanul pe partea dreaptă, și 65% normal, cum zicem noi.

Pe stânga sau pe dreapta?   Sunt 73 de țări, insule și teritorii dependente în care, în prezent, se circula pe partea stângă. Cele mai importante, în ordinea continentelor: Regatul Unit, Irlanda, Cipru, Malta, Australia, Noua Zeelandă, Pakistan, India, Nepal, Bangladesh, Bhutan, Thailanda, Malaezia, Indonezia, Singapore, Papua Noua Guinee, Namibia, Africa de Sud, Botswana, Zambia, Zimbabwe, Mozambic, Tanzania, Kenya, Uganda, Surinam și Guyana.

   Dar ambarcațiunile și avioanele? Pe care parte circulă? În general, traficul fluvial și cel maritim se desfășoară pe dreapta. Și avioanele urmează aceeași regulă. Dar trenurile? În unele țări, dispozitivele de semnalizare stabilesc pe care parte se circulă pe o cale ferată dublă. Pe căile ferate principale moderne, trenurile circulă, de obicei, în ambele direcții pe aceeași linie. Dacă dispozitivele de semnalizare sunt vechi, se circulă într-o singură direcție. Iar direcția de circulație ar putea fi stabilită, cel puțin în unele cazuri, de țara care a proiectat și a construit acea cale ferată.

   Dar pietonii? În general, din motive de siguranță, se recomandă ca, în cazul în care nu există trotuar sau cărare pentru pietoni, să se meargă pe partea pe care vin mașinile din direcția opusă. Dacă mașinile circulă pe dreapta, pietonii sunt sfătuiți să meargă pe stânga drumului, ca să vadă mașinile care vin spre ei.

   Întrebarea mea este: când circulați pe un trotuar mai lat sau pe o alee pietonală, pe care parte vă deplasați în mod uzual, pe stânga sau pe dreapta? Eu am constatat că merg, în general, pe partea stângă a trotuarului.