Pastele sunt o mâncare universală, fiind preparate cu plăcere și fără restricții religioase în toată lumea. Fie că sunt proaspete sau uscate, de dimensiuni mari sau mici, simple sau umplute, colorate sau aromate, pastele sunt consumate zilnic de miliarde de oameni. Totuși poporul care le prețuiește cel mai mult și care le-a diversificat în decursul anilor este cel italian, Italia putând fi numită fără echivoc “regina pastelor”, chiar dacă pastele nu au produse prima dată de italieni.

     Pastele făinoase, cunoscute sub denumirea generică de paste, sunt un produs alimentar obținut prin uscarea aluatului nedospit din făină cu apă, la care se poate adăuga  sare și ouă. Pastele sunt tăiate în diferite forme și mărimi. În Europa la prepararea pastelor se folosește făina din grâu, pe când în Asia se utilizează cu predilecție făina din orez. Pastele sunt compuse din carbohidrații, proteine (13%) și grăsimi (1,5%). Valoarea energetică a pastelor este de circa 370 kcal (1546,6 kJ) la 100 grame produs. Pastele colorate pot conține și zarzavaturi sau legume, precum spanac sau roșii, iar cele umplute conțin de obicei carne, brânză sau parmezan. Pastele făinoase simple au nenumărate denumiri în funcție de mărime, formă și zona geografică: fidea, tăiței, macaroane, spaghete, melcișori, penne, cannelloni, lasagna, vermicelli (viermișori), tagliatelle, gnocchi, rigatoni, fusilli, bucatini etc. Pastele umplute cele mai cunoscute sunt: raviolli, tortellini, cappellettini, tortelloni și agnolotti.

Pastele făinoase

     În China arheologii au descoperit resturi dintr-o mâncare cu tăiței care a fost pregătită cu 4.000 de ani în urmă. Inițial pastele erau servite doar de împărat și nobili, dat în timpul dinastiei Song (960-1297) s-au răspândit în întreaga Chină.

     Istoricii cred că arabii, în special cei din Libia, au adus pastele în bazinul mediteranean, împreună cu spanacul, vinetele și trestia de zahăr. În Talmud, scris în limba aramaică în secolul al V-lea, există o referire la paste preparate prin fierbere. Probabil că pastele au ajuns în Italia când arabii au cucerit Sicilia în secolul al IX-lea, având o influență puternică asupra bucătăriei regiunii. Este cunoscut faptul că în secolul al XII-lea italienii au învățat metodele arabe de uscare a pastelor și au putut astfel să le păstreze în timpul călătoriilor. De asemenea, în multe dintre rețetele siciliene vechi de paste există introduceri gastronomice arabe.

     Cuvântul pasta s-a folosit în Italia abia în secolul al XIV-lea, când negustorii din Sardinia utilizau expresia “obra de pasta” pentru pastele uscate pe care le exportau. După venirea roșiilor din America de Sud (mici și de culoare galbenă, pe care italienii le-au numit “pomi d’oro”), au mai trebuit să treacă ceva ani pentru ca pastele să devină mâncarea națională a italienilor. Abia în 1891 este publicată prima rețetă de paste cu sos de roșii: macaroni á la Napolitana.

     Era industrială a pastelor a început în secolul al XIX-lea, odată cu inventarea presei hidraulice, care a revoluționat procesul de fabricare al pastelor. Din acest moment, pastele s-au răspândit peste tot în lume, fiind proliferate și de valurile succesive de emigrare a italienilor.

Sursa principală : Today I found out


Alte articole captivante


VIOLENȚA ÎMPOTRIVA FEMEILOR    Mai mult de una din trei femei din întreaga lume au experimentat violența fizică sau sexuală, arată un raport lansat de către Organizația Mondială a Sănătății și alte două organizații: The London School of Hygiene and Tropical Medicine (LSHTM) și The South African Medical Research Council (SAMRC). Margaret Chan, de la OMS a declarat că violența împotriva femeilor a devenit "o problemă de sănătate la nive...
TOP ORAȘE 2012      Firma americană de consultanță Mercer a realizat un clasament al primelor orașe din lume, dintr-un total de 221 orașe studiate. În stabilirea pozițiilor din clasament, firma a ținut cont de prețurile imobiliarelor în comparație cu venitul mediu al locuitorilor, de calitatea sistemul medical și de sănătate (boli infecțioase, canalizare, depozitarea deșeurilor, poluarea aerului, etc), de mediul politico-...
EURO-BAROMETRU MULTILINGVISTIC      Comisia Europeană realizează, în cadrul sectorului de analiză publică, sondaje periodice cu privire la "Europenii și limbile lor". Ele oferă o imagine de cunoaștere a limbii, învățarea limbilor străine, precum și atitudinea față de limba maternă și învățarea altor limbi. Până în prezent, trei studii au fost efectuate: în 2001, în 2006 și în 2012.      Ultimul sondaj a fost realizat în primăvara anului...
PC vs TABLETĂ      Dispozitivele din întreaga lume (PC-uri, tablete și telefoane mobile) o să ajungă la un total de 2,4 miliarde de unități în 2013, cu o creștere de 9% față de 2012, iar creșterea va continua, ajungând la mai mult de 2,9 miliarde de unități în 2017, potrivit Gartner Inc. (este lider mondial în cercetarea tehnologiei informației și, de asemenea, o companie de consultanță). Dar utilizarea acestor dispoziti...
VINUL ALB LA FEL CA VINUL ROȘU      Este vinul alb la fel ca vinul roșu? Un pahar de Pinot Grigio sau Chardonnay poate arată alb, dar are mai multe în comun cu un vin roșu decât vă imaginați. Oamenii de știință au descoperit că strugurii albi conțin aceiași pigmenți care dau vinului culoarea roșu.      Prezența pigmenților, numiți antocieni  (antocian: pigment din sucul plantelor care dă florilor, fructelor și frunzelor culoarea roșie, ...
BRĂȚARĂ DE AUTENTIFICARE      Încă din anul 1964, medicii cardiologi au înțeles că bătăile inimii fiecărei persoane sunt unice, la fel cum sunt și amprentele digitale. O echipă de cercetători de la Universitatea din Toronto au reușit să folosească această informație pentru a produce un sistem biometric util, iar firma canadiană Bionym a brevetat un dispozitiv, purtat ca o brățară - brățară de autentificare, care, măsurând în mod co...
ȘTERGEREA MEMORIEI      Ștergerea memoriei a fost considerată mult timp un subiect valabil numai pentru filmele de Science-Fiction (cine nu a văzut Men in Black?), dar cercetătorii cred că acum s-a făcut o descoperire care poate face procesul să devină realitate. Cercetarea revoluționară de la Universitatea Uppsala din Suedia ar putea conduce la tratamente radicale noi pentru cei care suferă de tulburări de anxietate, stres ș...
CEL MAI MARE IAHT DIN LUME       Odată cu lansarea iahtului Azzam, miliardarul rus Roman Abramovici nu mai poate pretinde că este proprietarul celui mai mare yacht din lume. Azzam are 180 de metri lungime, aproape cât două terenuri de fotbal, cu 10 metri mai mult decât Eclipse și mai încăpător decât multe nave de croazieră normale. Dar lungimea iahtului, ca și lățimea de peste 20 de metri, ar putea fi de fapt un dezavantaj, pentru că...
PUTEREA FINANCIARĂ A BISERICII      V-ați gândit cât de mare poate fi puterea financiară a bisericii? Probabil că nu, pentru că averea bisericii a fost și este un secret bine păstrat față de enoriași, un fel de “sfânta taină”. Dacă din punct de vedere al proprietății (terenuri, imobile, bunuri, etc.) puterea financiară a bisericii poate fi stabilită relativ corect, atunci când vorbim de banii strânși de biserică, de exemplu numai din don...
BĂRBAȚII ȘI SOMNOLENȚA      Bărbații simt nevoia de a dormi după sex, deoarece creierul masculin este proiectat pentru a se opri după acel moment, susțin oamenii de știință. Ei au scanat creierul bărbaților înainte și în timpul orgasmului și au constatat închiderea cortexului cerebral - sau zona de "gândire". După aceea, creierul dezactivează dorința sexuală producând un val de substanțe chimice, cum ar fi oxitocina  și serotonin...