Manipularea prin ingineria genetică nu este singura modalitate de a da un impuls pentru creșterea plantelor. Doar câteva studii publicate au analizat ce efect are micro-biomul solului creat artificial, dar câțiva biologi cred că aceasta va fi tendința următoare din microbiologie, care se poate aplica în agricultura de interior sau în aer liber și în horticultură.

   Biologi de la două universități din SUA au observat că mai multe plante din laboratoarele lor au crescut mai mari decât celelalte. Plantele au fost identice genetic, astfel încât diferențele de mărime nu puteau să provină din acest motiv. Biologii au realizat că plantele s-au dezvoltat mai bine datorită diferențelor în organismele microscopice, care trăiesc în solul din jurul rădăcinilor lor. Printre alte sarcini utile, microbii din sol ajută la transformarea nutrienților în forme care sunt mai ușor asimilabile de plante, sporindu-le creșterea.

Micro-biomul solului

   S-au recoltat microbi din micro-biomul solului, din jurul rădăcinilor plantelor, care au crescut mai mari, și au fost transferați într-un sol steril, împreună cu semințe. De fapt este același tip de selecție artificială pe care crescătorii de animale au utilizat-o de secole pentru efective de animale sănătoase, cu excepția faptului că acum tehnica este folosită pentru organisme microscopice, pentru cele benefice plantelor. Au repetat procesul de mai multe ori, alegând mereu cea mai bună generație de microbi din sol, de la plantele care au crescut cele mai mari. De-a lungul timpului, plantele au crescut mult mai mari, ceea ce înseamnă că selectarea artificială a reușit să producă o populație de microbi mai bună în sol și, foarte important, microorganismele s-au transmis de la o generație la alta.

   Acest lucru ar putea însemna o cale mai ușoară, mai accesibilă, pentru agricultori în scopul de a-și îmbunătăți producția și sănătatea culturilor. Micro-biomul solului selectat artificial poate fi o modalitate mult mai ieftină de luptă împotriva bolilor plantelor decât pesticidele și antibioticele sau crearea organismelor modificate genetic și înseamnă, totodată, o agricultură ecologică. Metoda de selecție artificială este simplă: este nevoie de o seringă și un filtru și orice fermier, din orice locație, are potențialul de a crea un micro-biom specific, în funcție de natura solului, climă sau plantele pe care le cultivă.

Sursă: Science Daily