Cel mai înalt popor din lume este poporul olandez. Olandezii sunt recunoscuți ca mari băutori de lapte și mâncători de brânză și alte produse lactate. Ar putea exista o legătură?

   Pentru olandezi, laptele și brânzeturile sunt esențiale, precum este orezul pentru chinezi sau ceaiul pentru englezi. S-a calculat că aproximativ o șesime din cheltuielile generale ale unui olandez reprezintă produsele lactate. În general, un olandez consumă cu 25% mai multe produse pe bază de lapte decât un britanic, un american sau un german.

   Mulți cred că un regim alimentar cu multe lactate nu este indicat și duce la o creștere în greutate, dar, de fapt, olandezii au crescut în înălțime. La mijlocul anilor 1800, media de înălțime a olandezilor era de 1,63 metri. În peste 150 de ani, olandezii au crescut mai mult decât oricine altcineva. Astăzi, media de înălțime a unui bărbat olandez este de 1,83 m, iar a unei femei de 1,70 m. De la postura de unii dintre cei mai scunzi europeni, olandezii au devenit cei mai înalți oameni din lume. Puseul de creștere în înălțime a intrigat oamenii de știință în ultimii ani, care sugerează că trebuie privit în context cu alți factori: factori genetici, o nutriție îmbunătățită, democratizarea veniturilor, o mai bună îngrijire medicală, selecția naturală etc.

   Consumul de produse lactate în Olanda este în mare măsură o consecință a geografiei sale unice. Acum 400 de ani, o mare parte a țării se afla sub apă, iar o altă mare parte era formată din terenuri mlăștinoase. Olandezii s-a angajat într-un proiect extraordinar pentru a reconstrui țara: mii de canale au fost săpate și mlaștinile au fost drenate prin pomparea apei cu ajutorul morilor de vânt. Solul recuperat, umed și mănos, s-a dovedit perfect pentru creșterea ierbii, alimentul favorit al vacilor.

Cel mai înalt popor

   Olanda are acum mai mult de 1,6 milioane de vaci de lapte (cât Belgia, Danemarca și Suedia la un loc). Rasa cea mai populară din țară – Friesian (alb și negru) – a devenit de renume mondial. Bovinele olandeze produc mai mult de 12 milioane de tone de lapte în fiecare an și aproximativ 800.000 de tone de brânzeturi (de două ori mai mult decât Marea Britanie). Olanda are încă foarte multe ferme mici, aproape 18.000 de ferme de lapte, care susțin peste 60.000 de locuri de muncă la nivel național. Produse lactate în valoare de aproximativ 7 miliarde € sunt exportate în fiecare an. Doi mici producători olandezi, care au fuzionat și au început să producă margarină, au dat naștere la una dintre cele mai mari companii din lume: Unilever.

   Până la urmă, indiferent dacă are sau nu legătură cu creșterea în înălțime, pentru olandezi laptele rămâne una de băuturile preferate ale națiunii și brânza poate fi chiar considerată o religie națională.