Pătrunjelul (petroselinum hortense) este o plantă legumicolă bienală cultivată încă din antichitate de greci și romani, care provine din regiunea mediteraneeană. Pătrunjelul este răspândit pe aproape toate continentele, fiind folosit în alimentație și în industria farmaceutică. Rezistent la temperaturi scăzute, crește în România aproape în toate regiunile, fiind considerat un aliment, dar folosit și în medicina populară.

   Astăzi, la nivel mondial, cancerul pulmonar este cea mai devastatoare și cea mai comună formă de cancer în rândul țărilor dezvoltate – aproximativ 27% din totalul deceselor provocate de cancer. Este pe primul loc ca număr de decese la adulți, depășind alte forme de cancer larg răspândite: de colon, la sân și pancreatic.

   Până în prezent, tratamentele convenționale pentru cancerul pulmonar au eșuat lamentabil împotriva acestei „sentințe la moarte”, atât de comună. Dar, studii publicate în ultimii doi ani au relevat că un compus din banalul pătrunjel – apigenina – a distrus circa 85% din celulele canceroase în vitro (nu în organismul uman, ci în laborator, respectiv în vase Petri).

   Notă: Alte alimente care conțin cantități abundente de apigenină: țelina, ceapa, portocalele, mușețelul, oregano, cimbru, coriandru, anghinare și chiar unele vinuri roșii.

Pătrunjelul

   În mod tradițional, pătrunjelul, bogat în vitamine și minerale – vitamina K, vitamina A (beta-caroten), vitamina C, vitamina B complex, fier, magneziu, clorofilă și histidină, a fost utilizat pentru a trata (sparge) pietrele la rinichi, pentru a regla tensiunea arterială, având, de asemenea, proprietăți antibacteriene și antifungice. Frunzele de pătrunjel, puternic aromate, sunt un antioxidant puternic, folosindu-se ca un diuretic sau pentru stimularea funcției renale și a vezicii urinare. Pătrunjelul poate trata inflamațiile cronice, precum și probleme la prostată, iar ceaiul băut zilnic (zic unii) ține deoparte reumatismul. Pătrunjelul este utilizat în medicina populară chineză ca un tonic hepatic și pentru curățirea (ștergerea) ochilor.

   P.S. Un alt studiu, realizat de canadieni, a demonstrat că un extract de rădăcină de păpădie, buruiana simplă, nefolositoare, în care suflăm uneori fără noimă, a distrus celulele canceroase care provoacă leucemia.