Cea mai mare fabrică de clonare a animalelor se va construi în orașul Tianjin, un oraș-port din nord-estul Chinei, a anunțat online Cotidianul Poporului, luna trecută. Proiectul, de fapt un laborator uriaș, are nevoie de o investiție de 200 de milioane de yuani (circa 20 de milioane de lire sterline) pentru a continua aplicarea tehnologiilor de clonare în creșterea modernă a animalelor.

   Oficialii chinezi au declarat că, în conformitate cu planul, această fabrică de clonare va avea o „linie de asamblare” pentru clonarea animalelor, un centru de clonare și cercetare la standardele cele mai ridicate, o bancă biologică de gene foarte diversificată și săli cu expoziții și pentru educație. Deocamdată s-a anunțat că laboratorul-fabrică va clona diverse tipuri de animale, inclusiv câini inteligenți și antrenați pentru diferite activități, câini și alte animale de companie, bovine de rasă superioară, primate și chiar cai pursânge (de rasă) sau pentru de curse.

Fabrică de clonare

   Construcția și ulterior funcționarea fabricii se va face în baza unui acord strategic semnat de municipalitatea orașului chinez cu Yingke Boya Gene Technology, o companie chineză specializată în celule stem și biomedicină. Yingke Boya Gene Technology este o filială a Grupului Boyalife, un pionier în clonarea animalelor în China, dar recunoscut și pe plan internațional. Anul trecut în septembrie, Boyalife Co împreună cu sud-coreenii de la Sooam Biotech Research Foundation, au clonat trei mastifi tibetani – o rasă de câine extrem de valoroasă, rasă englezească de câini de pază, puternici, cu părul scurt, de culoare galben-roșiatică, înrudiți cu dogul – folosind tehnologii de vârf în acest domeniu. De asemenea, anul trecut și anul acesta, compania a livrat în multe țări din întreaga lume, inclusiv în China, 550 de câini clonați în laboratoarele proprii și specializați pentru controale vamale, inclusiv în aeroporturi, pentru folosirea de către unitățile de politie și pentru alte misiuni speciale.