O previziune urâtă a devenit realitate: alimentele pe care le ingeram zilnic conțin particule de plastic.

     Primele materiale plastice au fost produse prin transformarea materialelor naturale. În anul 1859 au apărut fibrele vulcanizate, în 1869 a apărut celuloidul și în 1897 galitul, iar primul material sintetic a fost bachelita (1908). În general, produsul de la care se pornește în fabricarea materialelor plastice este naftul, un produs obținut din rafinarea petrolului. Materialul plastic are calități deosebite: suplețe, rigiditate, rezistență la șoc, elasticitate, transparență, greutate mică etc.

     Acest material extraordinar ne conduce spre un dezastru ecologic mondial. S-a estimat că aproximativ 5 milioane de tone de materiale plastice ajung în oceane în fiecare an. Deșeurile din plastic au nevoie de sute de ani pentru  a se degrada în mod natural. De exemplu, o sticlă din plastic nu este biodegradabilă, în schimb se descompune în particule din ce în ce mai mici, care devin microscopice. Semnalul de alarmă privind pericolul ca plasticul să ajungă chiar în alimente a fost tras acum mai mulți ani și în prezent este dovedit. Particule de plastic s-au găsit în produsul indispensabil funcționării normale a organismului, în resursa vitală a omenirii: sarea.

     O echipă de cercetători chinezi a analizat 15 mărci de sare comercializate în supermarketurile din țară și a constatat că toate dețin particule de plastic minuscule, cu aceeași compoziție chimică prezentă în ambalajele gen PET sau tip celofan. Cantitatea de particule de plastic microscopice variază în funcție de locul de extragere al sării, cea mai contaminată dovedindu-se a fi sarea de mare, între  550 și 681 de particule/kilogram. Prezența plasticului în sarea de mare nu ar trebui să fie o surpriză, deoarece oceanele conțin cantități impresionante de deșeuri din plastic, însă descoperirea cu adevărat deranjantă este că și sarea din alte surse, cum ar fi minele sau lacurile sărate, conține particule de plastic. Sarea provenită din depozite uscate conține cantități mai mici, variind de la 7 la 204 particule/kilogram, probabil, în mare parte, prin contaminare în timpul prelucrării. Un adult, care consumă sare la nivelul nutrițional recomandat, ar putea ingera circa 1.000 de particule de plastic anual numai din această sursă.

Particule de plastic

     În ciuda dimensiunii lor mici, invizibile cu ochiul liber, aceste particule de plastic prezintă un risc grav pentru sănătate. Un alt studiu a estimat că mulți europeni care consumă multe alimente provenite din oceane (pește, crustacee, păsări marine etc.) pot ingera, tot anual, aproximativ 11.000 de asemenea microparticule. Teste de laborator au arătat că fragmente de plastic de dimensiuni nanometrice pot intra chiar în celule, cauzând leziuni tisulare. De asemenea, fragmente minuscule de materiale plastice se găsesc în nisipul de pe plajele din întreaga lume, dând naștere un nou tip de roci sedimentare, care se formează din amestecul plastic cu nisip.

     Chiar dacă studiul a fost efectuat numai în China, este ușor de presupus că acest lucru este generalizat la nivel mondial și trebuie luate măsuri urgente pentru detectarea și filtrarea particulelor înainte să ajungă pe masa noastră. La scară mondială, singura soluție este reciclarea deșeurilor de plastic și prevenirea acestui risc de contaminare.

Sursa principală: ACS


Alte articole captivante


7 STUDII FĂRĂ ROST DIN 2012      Sunt unii care nu știu ce să facă cu banii și fac diverse studii și cercetări fără relevanță sau care arată lucruri pe care peste mai mult de jumătate din populația lumii le cunosc deja. Din anul trecut, am ales câteva de “importanță capitală”, dar mai sunt o groază de alte asemenea bazaconii. Distracție plăcută!      1. Spălatul pe dinți și erecția       Bărbații cu gingiile inflamate au de trei o...
IMPRIMANTĂ DE BUZUNAR      V-ați dorit o imprimantă pe care s-o transportați cu ușurință oriunde, adică o imprimantă de buzunar? O firmă israeliană (Zuta) a fabricat un “roboțel” care ar putea produce o revoluție pentru industria de imprimare. Capul de imprimare, fără întregul sistem sofisticat al unei imprimante obișnuite, se mișcă pe niște rotițe, care îl conduc cu precizie în orice direcție pe coala de hârtie și imprimă textu...
SENTIMENTUL LIPSEI DE AUTENTICITATE      Sentimentul lipsei de autenticitate sau sentimentul neautenticității ne macină uneori fără să știm. Vorba lui “Shakespeare”: fii sincer cu tine însuți. Autenticitatea, privită ca sentimentul nostru de sine învăluit în emoții și valori, poate fi atât de fundamentală încât ne simțim imorali și impuri atunci când ne cotropim caracterul. La rândul său, sentimentul de impuritate sau de imoralitate, poate să...
CLUBUL EXPLORATORILOR      Domni în frac și doamne în rochii de seară (de bal) s-au adunat la impunătorul hotel Waldorf Astoria din Manhattan, sâmbătă seara (14 martie 2013), pentru cina anuală a membrilor Clubului Exploratorilor (The Explorers Club). Clubul Exploratorilor, care a fost înființat în anul 1904, a sărbătorit a 109-a aniversare. Pe site-ul său, clubul se descrie ca o "societate profesională dedicată cercetării avans...
BUNURI DE CONSUM ȘI SERVICII ÎN UE      În anul 2013, nivelul prețurilor pentru bunuri de consum și servicii au diferit foarte mult între statele membre. Danemarca (140% din media EU-28) au avut cel mai înalt nivel de preț, urmată de Suedia (130%), Luxemburg și Finlanda (ambele 123%). Niveluri de preț de 10% - 20% peste media EU-28 au fost în Irlanda (118%), Marea Britanie (114%) și Olanda (110%), în timp ce Belgia și Franța (ambele 109%), A...
SCHIMBAREA CULORII OCHILOR      După ce v-am oferit tratamente la SPA, după ce am încercat să vă schimb destinul și am recomandat o dietă extremă, azi revin cu o altă „găselniță” a chirurgiei estetice și anume schimbarea culorii ochilor.      Cei nemulțumiți de felul cum arată pot lua în calcul o modalitate nouă pentru a-și schimba aspectul general, prin schimbarea permanentă a culorii ochilor, o procedură destul de controversată, c...
ÎMI VINE SĂ TE MĂNÂNC!      Oricine dintre noi cred că a auzit cel puțin o dată o mămică care se adresează puiului ei: îmi vine să te mănânc! Bineînțeles că expresia nu se referă la dorința mamei de a consuma copilul în sensul propriu.      Pornind de la această manifestare comună, cercetătorii de la Universitatea din Montreal au efectuat un studiu, care a fost publicat recent. Ei au extras mirosurile din scutecele sau hăinuțele...
PLANTE CARE PURIFICĂ AERUL DIN LOCUINȚE      Plantele ne luminează casele și ne înveselesc locurile de muncă. Totodată există plante care purifică aerul absorbind substanțe chimice periculoase sau toxice și lăsând un aer curat pentru respirat. Colegiul Regal al Medicilor din Marea Britanie a estimat că poluarea aerului din interiorul locuințelor contribuie la 99.000 de decese în Europa în fiecare an.      Aerul stătut și poluat din clădiri poate...
CELE MAI BUNE HOTELURI DIN LUME      Travel + Leisure a publicat lista celor mai bune 100 de hoteluri din lume pentru anul 2013. Iată care sunt cele mai bune hoteluri, primele 50 de hoteluri la nivel mondial. LOC 2013 LOC 2012 NUME Punctaj 1 17 Mombo Camp și Little Mombo Camp, Rezervația Moremi Game, Botswana 96.60 2 - Castello di Casole, Timbers Resort, Casole d'Elsa, Italia 96.18 ...
CELE MAI BUNE COMPANII AERIENE – 2013      Skytrax a publicat clasamentul (World Airline Awards) celor mai bune companii aeriene din lume pentru anul 2013. Ierarhizarea s-a făcut în urma voturilor a 18,2 milioane de pasageri din 160 de țări din întreaga lume, ținând cont de nivelul de satisfacere a pasagerilor. Studiul este unic, bazându-se pe chestionare completate on-line, în timpul unei perioade de 10 luni. Sondajul măsoară satisfacția pasag...