O previziune urâtă a devenit realitate: alimentele pe care le ingeram zilnic conțin particule de plastic.

     Primele materiale plastice au fost produse prin transformarea materialelor naturale. În anul 1859 au apărut fibrele vulcanizate, în 1869 a apărut celuloidul și în 1897 galitul, iar primul material sintetic a fost bachelita (1908). În general, produsul de la care se pornește în fabricarea materialelor plastice este naftul, un produs obținut din rafinarea petrolului. Materialul plastic are calități deosebite: suplețe, rigiditate, rezistență la șoc, elasticitate, transparență, greutate mică etc.

     Acest material extraordinar ne conduce spre un dezastru ecologic mondial. S-a estimat că aproximativ 5 milioane de tone de materiale plastice ajung în oceane în fiecare an. Deșeurile din plastic au nevoie de sute de ani pentru  a se degrada în mod natural. De exemplu, o sticlă din plastic nu este biodegradabilă, în schimb se descompune în particule din ce în ce mai mici, care devin microscopice. Semnalul de alarmă privind pericolul ca plasticul să ajungă chiar în alimente a fost tras acum mai mulți ani și în prezent este dovedit. Particule de plastic s-au găsit în produsul indispensabil funcționării normale a organismului, în resursa vitală a omenirii: sarea.

     O echipă de cercetători chinezi a analizat 15 mărci de sare comercializate în supermarketurile din țară și a constatat că toate dețin particule de plastic minuscule, cu aceeași compoziție chimică prezentă în ambalajele gen PET sau tip celofan. Cantitatea de particule de plastic microscopice variază în funcție de locul de extragere al sării, cea mai contaminată dovedindu-se a fi sarea de mare, între  550 și 681 de particule/kilogram. Prezența plasticului în sarea de mare nu ar trebui să fie o surpriză, deoarece oceanele conțin cantități impresionante de deșeuri din plastic, însă descoperirea cu adevărat deranjantă este că și sarea din alte surse, cum ar fi minele sau lacurile sărate, conține particule de plastic. Sarea provenită din depozite uscate conține cantități mai mici, variind de la 7 la 204 particule/kilogram, probabil, în mare parte, prin contaminare în timpul prelucrării. Un adult, care consumă sare la nivelul nutrițional recomandat, ar putea ingera circa 1.000 de particule de plastic anual numai din această sursă.

Particule de plastic

     În ciuda dimensiunii lor mici, invizibile cu ochiul liber, aceste particule de plastic prezintă un risc grav pentru sănătate. Un alt studiu a estimat că mulți europeni care consumă multe alimente provenite din oceane (pește, crustacee, păsări marine etc.) pot ingera, tot anual, aproximativ 11.000 de asemenea microparticule. Teste de laborator au arătat că fragmente de plastic de dimensiuni nanometrice pot intra chiar în celule, cauzând leziuni tisulare. De asemenea, fragmente minuscule de materiale plastice se găsesc în nisipul de pe plajele din întreaga lume, dând naștere un nou tip de roci sedimentare, care se formează din amestecul plastic cu nisip.

     Chiar dacă studiul a fost efectuat numai în China, este ușor de presupus că acest lucru este generalizat la nivel mondial și trebuie luate măsuri urgente pentru detectarea și filtrarea particulelor înainte să ajungă pe masa noastră. La scară mondială, singura soluție este reciclarea deșeurilor de plastic și prevenirea acestui risc de contaminare.

Sursa principală: ACS


Alte articole captivante


PANOURI ȘI PLĂCUȚE DE ATENȚIONARE      Aproape în fiecare zi ne aflăm în situații sau trecem prin întâmplări care ne pot pune în primejdie existența sau integritatea, adică suntem supuși pericolelor de orice fel. De ceva timp, suntem avertizați în diverse moduri de pericolele existente, prin diverse panouri și plăcuțe de atenționare sau chiar prin indicatoare de interzicere, pe care le întâlnim la tot pasul. Oare cunoaștem exact semnificați...
METODA 30-20-10      Dacă ați petrece o bună parte din zi folosind computerul, trebuie neapărat să vă relaxați ochii obosiți. Ecranele computerelor sunt luminoase și de aceea ochii nu clipesc la fel de des. Cine lucrează la calculator ore în șir, are ochii mai uscați, uneori chiar urme de roșeață.      Pentru a vă ajuta să eliminați această problemă, metoda 30-20-10 sugerează că, după fiecare 30 de minute, utilizatorul ...
PNEURI FĂRĂ AER      Anvelopele fără aer sau anvelopele non-pneumatice s-au fabricat de mai mulți ani. De fapt, Michelin a prezentat prima sa anvelopă fără aer, numită "Tweel", în anul 2005 și Bridgestone a lansat o versiune proprie a acestei noi tehnologii în anul următor. Cu toate acestea, nici unul dintre modelele construite nu au fost oferite pentru vânzare la scară generală.      Pornind de la ideea că o anvelopă pne...
MAMELE PĂSTREAZĂ CORDONUL OMBILICAL      Mămicile sunt mereu inventive și manifestă tendințe uimitoare când este vorba de naștere, pornind de la nașterea sub hipnoză și terminând cu mâncarea placentei. De peste zeci de ani, mamele păstrează cordonul ombilical al copilului sau numai „buricul” într-un săculeț sau o cutie specială, precum și prima șuviță tăiată din păr sau primul dinte căzut ca pe niște „suveniruri” magice. Un ultim lucru, care ...
WASH-it      Poate inspirat din avertismentele de secetă și de memento-ul "folosiți apa cu înțelepciune", niște inventatori turci au conceput o mașină de spălat care are și duș (sau invers). Combinația aceasta se numește "Wash-it" și permite utilizatorilor să-și spele hainele în timp ce ei fac duș, în scopul de a economisi apă. Echipa de designeri a declarat: "Washit este un produs care ne schimbă rutina de zi cu z...
AGRICULTURA DE INTERIOR      Un depozit într-un parc industrial poate fi viitorul agriculturii sau mai bine zis a legumiculturii și grădinăritului. Dar acest lucru relativ straniu este din ce în ce mai folosit în multe zone.      Hala sau depozitul este o atmosferă curată, cu un climat controlat, plină de plante perfecte. Ele cresc 22 de ore pe zi, 365 de zile pe an, neatinse de dăunători și scăldate într-o lumină rozalie, strani...
PREMIILE CONCURSULUI DE FOTOGRAFIE NATIONAL GEOGRAPHIC 2012      National Geographic stabilește un standard pentru excelență în fotografie. Mai mult de 22000 de fotografii au fost transmise din peste 150 de țări, atât de fotografi profesioniști cât și de amatori entuziaști, iubitori de fotografie, de pe tot globul. Fotografiile au fost prezentate în trei categorii: oameni, locuri și natură și au participat la concursul anual din 2012 pentru creativitate și calitate ...
TORTURI ȘI PRĂJITURI DEZGUSTĂTOARE      Aceste creații dezgustătoare, chiar abjecte sunt opera unui laborator de cofetărie din Berkhamstead, Hertfordshire, Marea Britanie, care vinde, de obicei, prăjituri și torturi pentru aniversari speciale. Cât de speciale sunt aceste produse vă las să trageți singuri concluziile. Pentru cei cu un stomac puternic, există o gamă de trei prăjituri care arată ca niște degete proaspăt tăiate, cu: o ciuperc...
CE MĂNÂNCĂ LUMEA      Un raport de 200 de pagini din acest an al Organizației pentru Alimentație și Agricultură (Food and Agriculture Organization - FAO) a Națiunilor Unite sugerează că mai multe persoane ar trebui să includă insecte în dieta lor. Astfel s-ar putea reduce foametea la nivel mondial, penuria de alimente și insecuritatea alimentară.      "Insectele nu sunt dăunătoare dacă le mâncam, chiar dimpotrivă. Ele sunt...
CREȘTEREA ECONOMICĂ MONDIALĂ      Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE sau OECD in English) a redus previziunile pentru creșterea economică la nivel mondial. Față de previziunile din luna mai, în loc de o creștere economică de 3,6% pentru anul 2013 și de 5,8% pentru anul viitor, OCDE preconizează doar o creștere de 2,7% pentru anul acesta și de 3,6% pentru 2014.      Notă: Săgeata verde înseamnă o creștere în a...