La Festivalul Mondial de Arhitectură, după două zile de prezentări ale finaliștilor, construcția anului 2015 a fost declarată un complex de apartamente din Singapore, numit sugestiv „interlace”, un proiect al arhitectului german Ole Scheeren.

   În secolul trecut, pentru a rezolva cererea mare (deficitul) de locuințe, s-au construit cartiere și chiar orașe cu blocuri înalte, cu apartamente individuale, neaspectuoase, în spații largi, deschise, uneori aliniate lângă zone verzi, prost întreținute ulterior. Problema acestor blocuri turn este că nu dau comunităților un sentiment de siguranță sau de autenticitate și asigură posibilități limitate de interacționare între locatari.

Construcția anului 2015 - concept

   Construcția anului 2015 încearcă să elimine aceste neajunsuri, prin crearea unei comunități unite, un fel de „sat pe verticală”. 31 de blocuri cu apartamente, fiecare cu șase etaje, au fost „stivuite” într-un aranjament hexagonal, la unghiuri diferite, pentru a crea un complex cu 8 curți interioare comune, cu spații verzi terasate, cu peisaje și identități spațiale distincte, cu piscine sau heleșteie, facilitați publice sau spații sociale, ușor accesibile și favorabile interacțiunii, pentru divertisment, sport, lectură etc. sau chiar cu locuri pentru prepararea unui grătar. Designul generează o multitudine de alegeri pentru locuitori și dă un sentiment de bogăție multi-strat și de libertate de trai.

Construcția anului 2015 - perspectivă

   Cele 1.040 de apartamente, de diferite dimensiuni, au un preț rezonabil în contextul concurențial al pieței din Singapore și primesc o cantitate mare de lumină naturală pe tot parcursul zilei, iar balcoanele și terasele ample se încadrează perfect în peisajul vertical. Este asigurată o zonă de parcare subterană cu suficiente locuri, ventilată natural.

Construcția anului 2015

   Această îmbinare generează un spațiu colectiv, gen mic orășel, care reunește dorința de intimitate cu sentimentul de comuniune și de viață într-o comunitate, interacțiunea socială fiind integrată cu mediul natural, ca spațiu urban locuibil. În general, ansamblul de locuințe considerat construcția anului 2015 nu apare înconjurat de vegetație, ci încorporat în ea.