În ultimul timp mă tot întâlnesc pe Internet cu această expresie incorigibilă și penibilă, care îndeamnă la acțiuni iresponsabile, reprobabile (condamnabile), ilegale, necinstite, murdare, pe cei cu o cultură superficială sau inexistentă: „asta înseamnă să fii mafiot”. Din păcate, această expresie incorigibilă circulă sub forma unor glume de prost gust, a unor imagini stimulatoare și îmbietoare spre acțiuni împotriva bunelor maniere sau a eticii elementare sau sub forma unor videoclipuri care sugerează ideea că șmecherii, șarlatanii și pișicherii sau escrocheriile și fraudele sunt caracteristica actuală a neamului românesc.

   Mai toate „publicațiile serioase” de pe Internet atribuie expresia „asta înseamnă să fii mafiot” unui dobitoc obscur, unui animal fără scrupule, fost bișnițar comunist, fără școală, care se consideră un „mafiot modern”, un „domn” al nimicniciei și care nu respectă nici măcar neamul din care se trage. Nici constrâns nu aș scrie aici numele unui asemenea pui de lele!

   Pentru cei care folosesc această expresie, exprimare sau sintagmă, sunt aproape sigur că nu cunosc semnificația cuvântului incorigibil, care se referă la persoane sau manifestările oamenilor care persistă în greșeli și nu se pot îndrepta (corija). Un sinonim ar fi inveterat, care nu are legătură cu veteranii sau mafioții înrăiți, ci cu înrădăcinarea unui defect, a unui viciu. Iar mafia a fost inițial o organizație teroristă secretă siciliană, care s-a răspândit ulterior în SUA și în alte țări și, practicând șantajul și asasinatul, încearcă să se substituie puterii publice prin propria formă de judecată și de pedeapsă, pentru a-și satisface prin orice mijloace interesele private. Avem exemple elocvente de la politicienii noștri, din toate partidele: de foarte sus, de sus, de mijloc, de mai jos, de jos…

    Mi-aș permite să sugerez să nu mai promovați bădăranii și inculții și să nu mai apreciați prin like-uri toate paginile și articolele aferente pentru „asta înseamnă să fii mafiot” sau pentru cuvinte asemănătoare, gen „stil mafiot”. Cred că ar trebui să scăpăm de mafioți!

Sursa: Dan Caragea