De-a lungul anilor, s-au făcut descoperiri arheologice incredibile, găsindu-se câteva artefacte care dovedesc că oameni, probabil ca noi, au existat acum sute de mii de ani sau chiar milioane de ani. Există zeci de obiecte preistorice descoperite prin lume, a căror realizare implică un nivel avansat al tehnologiei, nepotrivit cu momentul în care se crede că au fost create. Astfel de obiecte au stârnit dispute printre oamenii de știință și cel puțin curiozitate. Mai jos sunt doar 3 descoperiri arheologice incredibile.

1. Descoperiri arheologice incredibile – figurina de la Nampa

   O siluetă umană a fost descoperită în 1889, la circa 90 de metri adâncime, în momentul în care se săpa un puț pentru apă lângă Nampa, în sud-vestul statului Idaho. Artefactul, de aproximativ 3,8 cm lungime, reprezintă o figurină atent sculptată în argilă, care a rămas un adevărat mister. Mulți oameni de știință au cercetat prin diverse teste această figurină controversată și toți au fost de acord că este autentică și extrem de veche. Analiza microscopică a descoperit granule de cuarț sub brațe, care sunt cimentate de molecule de fier. Acest detaliu indică, de asemenea, vârsta extrem de mare a artefactului, stratul în care a fost descoperit fiind datat cu 2 milioane de ani în urmă.

Descoperiri arheologice incredibile - figurina de la Nampa

   Pe silueta aparent feminină există și câteva marcaje geometrice, foarte slab vizibile, reprezentând fie haine, fie bijuterii (în zona gâtului și pe brațe sau încheieturi). Figurina este imaginea unei persoane dintr-o civilizație avansată, îmbrăcată chiar cu bun gust. Cine a modelat această figurină? Existau oameni acum 2 milioane de ani?

2. Descoperiri arheologice incredibile – cupa din jad

   În Ecuador au fost descoperite, în același loc, o cupa mare și 12 cupe mici, toate din jad. Este clar că sunt confecționate de mâna omului, dar nu se poate spune când, pentru că, din păcate, nu există niciun mod științific, obiectiv, pentru a data jadul. Cele 12 ceșcuțe sunt un pic diferite ca mărime (volum), dar umplute perfect cu apă și turnate în cana mare aceasta se umple și ea complet. Pe cupele mici sunt numere, comparabile cu cele ale mayașilor, dar cu unele diferențe relativ mici, iar pe cupa mare este incrustată o constelație perfectă de stele, inclusiv Orion.

Descoperiri arheologice incredibile - cupa din jad

   Următorul lucru este însă ciudat: interiorul cupei mari prezintă un magnetism foarte mare, iar exteriorul nu are proprietăți magnetice. Toți geologii recunosc că acest lucru este imposibil, deoarece, în general, pietrele semi-prețioase nu au proprietăți magnetice și în cazul în care o piatră are particule de metal în interior, ea are aceeași putere magnetică pe ambele părți sau pe toate suprafețele. De asemenea, constelațiile de pe această cupă devin strălucitoare când sunt privite sub lumină ultravioletă.

3. Descoperiri arheologice incredibile – vasul din Dorchester

   În 1851, „Scientific American” a publicat un raport despre un vas metalic descoperit de mineri în Dorchester, Massachusetts. Dinamitând o rocă sedimentară la o adâncime de 4,5 metri, explozia a aruncat o ploaie de roci, care au fost împrăștiate în toate direcțiile. Printre fragmentele de roci s-au găsit două bucăți de metal care, îmbinate, aveau să formeze un vas misterios, denumit vasul din Dorchester. Artefactul, în formă de clopot, măsoară 11,5 cm înălțime și 16,5 cm la diametrul bazei și are în compoziție zinc și argint, în timp ce părțile laterale sunt decorate cu aranjamente florale, toate incrustate cu argint pur, iar pe partea de jos a vasului se află o cunună încrustată, de asemenea, cu argint.

Descoperiri arheologice incredibile - vasul din Dorchester

   De-a lungul anilor a fost examinat de zeci de experți. Cu toate acestea, toate testele nu au reușit să confirme originea sa, iar vechimea vasului a fost estimată diferit, pornind de la 100.000 de ani în urmă până la 500.000 sau chiar 600.000. Rămâne întrebarea: ce civilizație a putut confecționa vasul în urmă cu doar 100.000 de ani? Sau cum a ajuns să fie încorporat la 4,5 metri în roci sedimentare solide?