E mai bine să nu-ți faci patul? Desigur că mamele, consoartele, femeile în general, ar caracteriza acest lucru printr-o lipsă de bună creștere. Dar există un motiv științific care demonstrează că e mai bine să nu-ți faci patul de dimineață, când marea majoritate dintre noi nu are niciun chef de o astfel de caznă.

   Mai multe studii realizate separat, în diverse locuri, au ajuns la concluzia că un pat nefăcut este mai puțin „apetisant” pentru acarieni, care nu pot să supraviețuiască într-un mediul cald și uscat, cum ar fi cel al cearșafurilor și pernelor mototolite din pat. Lăsând un pat nefăcut în timpul zilei, se elimină umezeala din cearșafuri, perne și saltea, o foarte mare parte dintre acarieni sucombând. Pe un pat obișnuit își fac casă în jur de 1,5 milioane de acarieni. Reducându-le condițiile de umiditate, care există într-un pat aranjat, îi decimăm pe capete.

E mai bine să nu-ți faci patul

   Notă: acarienii, care fac parte din familia arahnidelor (păianjenilor), sunt foarte, foarte mici, minusculi. Există mai mult de 50.000 de specii de acarieni. Ei sunt atrași de locuri umede, cu multă materie organică (piele, praf, sebum etc). Unii dintre ei pot provoca alergii la oameni și animale. Cel mai des, acarienii se găsesc în paturi, perne, canapele, fotolii, pături, cuverturi și în alte locuri din dormitor unde se poate aduna praf și umiditate. De asemenea, covoarele, saltelele, perdele, draperiile groase, animalele de pluș și camerele umede și pline de praf sunt locuri ideale pentru dezvoltarea acarienilor.

   Dacă urâți să vă faceți patul, știința este acum de partea voastră. Până la urmă, un pat nefăcut în dormitoare, departe de privirile unor eventual oaspeți, nu este chiar un motiv de rușine în intimitatea unei case și a unei familii. Iar adăugarea zilnică a unor diverse accesorii peste cuverturi, cum ar fi pernuțe decorative pentru împopoțonare, chiar nu servește la nimic într-un dormitor.