Berea la PET atârnă mai ușor în sacoșe și pentru plastic, care este ieftin și poate fi modelat practic în orice formă, există variante de reciclare, din ce în ce mai obișnuite – dacă comunitatea se deranjează să le pună în practică – față de cele pentru sticlă. Multă lume, din majoritatea țărilor de pe glob, ar rămâne surprinsă și mirată să afle că berea se îmbuteliază și în recipiente (sticle) din plastic.

   Berea la PET, adică din polietilenă tereftalată, este băutura favorită a românilor, pentru că este mai ieftină, dar are alt gust, din cauza ambalajului. Iată de ce:

  • Ambalajul din plastic afectează gustul berii. În sticlă, gustul berii rămâne intact pentru că nu interacționează chimic cu aceasta. Plasticul, plin de substanțe chimice, transferă în băutură o parte din chimicale, cu precădere atunci când este supus schimbărilor termice. De asemenea, plasticul nu rezistă procesului de pasteurizare (care îmbunătățește cu mult durata de conservare) prin care trec sticlele după ce sunt umplute.
  • Berea la PET își pierde calitatea. Materialul plastic este mai poros decât sticla, care este aproape impermeabilă pentru oxigen și dioxid de carbon. Așadar, berea și orice alte băuturi acidulate ambalate în plastic vor pierde ușor o parte din dioxidul de carbon.
  • PET-urile de bere se reciclează mai greu. Sticlele din plastic pentru bere sunt colorate pentru a proteja berea de razele soarelui, iar unii producători folosesc straturi chimice suplimentare în interior, la fel ca la dozele de bere din aluminiu. Din acest motiv, acest plastic este mai greu de reciclat decât plasticul incolor folosit în industria băuturilor răcoritoare.

Berea la PET - Consumul de bere în România
Alte date statistice referitoare la bere (2012):

  • Țara noastră produce 4,6% din producția totală de bere a Europei și consumă 5% din cantitatea totală băută.
  • România este cel mai mic importator de bere din Europa. Circa 96% din berea consumată la noi (18,2 milioane de hectolitri) este producție internă.
  • România este pe locul 6 la consumul de bere în Europa. Un român bea în medie circa 90 de litri de bere pe an.
  • Un român trebuie să muncească aproximativ 24 de minute pentru a-și cumpăra o bere. Media europeană este de numai 5 minute, dacă se iau în calcul veniturile medii.
  • În sectorul berii lucrează peste 76.000 de oameni.

   De curând, două companii japoneze (Mitsubishi Plastics și Kirin) au anunțat că au produs o sticlă din plastic specială pentru bere. Flaconul din plastic este acoperit la interior de un strat subțire de carbon amorf tip diamant, care face plasticul de zece ori mai puțin poros, prevenind pierderea dioxidul de carbon și care protejează berea de razele UV, fără a-i afecta gustul.

   Se spune că gusturile nu se discută, dar cum am ajuns noi să consumăm cea mai mare cantitate de bere la PET pe când alții nu o comercializează deloc?

     Notă specială – Topul primelor 10 țări în ordinea consumului de bere pe cap de locuitor.

  1. Cehia – 143 litri
  2. Germania – 110 litri
  3. Austria – 108 litri
  4. Estonia – 104 litri
  5. Polonia – 100 litri
  6. Irlanda – 93 litri
  7. România – 90 litri
  8. Lituania – 89 litri
  9. Croația – 82 litri
  10. Belgia – 81 litri