Înghețata, această bucurie nevinovată a verii, s-ar putea topi mai lent grație unui nou ingredient. Cercetătorii de la Universitățile din Edinburgh și Dundee au dezvoltat o metodă de producere a unei proteine naturale, numită BsIA, care poate face înghețata mai rezistentă la topire decât produsele convenționale, relatează Daily Mail.

     Proteina unește bulele de aer, grăsimile și apa din înghețată, creând o consistență foarte bună și prevenind formarea cristalelor de gheață. Pe lângă faptul că înghețata poate rămâne congelată mult mai mult timp la temperaturi mari, proteina permite în primul rând folosirea unor grăsimi cu un nivel mult mai scăzut de grăsimi saturate, deci cu mai puține calorii. Totuși, se estimează că înghețata făcută cu proteina BslA ar putea fi disponibilă doar în 3 – 5 ani.

Înghețata

     După această noutate, aflați imediat ce înghețată “delicioasă” serviți zi de zi.

     “Înghețata industrială a ajuns să fie un amestec de uleiuri vegetale exotice, despre care nu ni se spune dacă sunt hidrogenate sau nu, zer praf, amidon, zahăr adăugat și chimicale din belșug. Acest produs, dezechilibrat din punct de vedere nutrițional prin conținutul ridicat de acizi grași saturați și zahăr adăugat, nu trebuie consumat de către copii și persoane cu afecțiuni cardiovasculare, diabet și boli metabolice. Totodată, trebuie consumat ocazional de către adulți, în cantități mici, de 40 – 60 de grame„, avertizează președintele APC România, conf. univ. dr. Costel Stanciu.

     Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România a achiziționat, în vederea realizării studiului privind calitatea înghețatei industriale, 55 de sortimente de înghețată, cu ingrediente și arome diferite, urmărindu-se: evaluarea nivelului de informare al consumatorului prin intermediul etichetei, identificarea ingredientelor folosite la fabricarea produsului în vederea prezentării unor puncte de vedere privind calitatea acestora, identificarea aditivilor alimentari din produsele analizate și prezentarea posibilelor efecte ale acestora asupra sănătății consumatorului de înghețată industrială și prezentarea unor sugestii de consum.

     După evaluarea nivelului de informare al consumatorului de înghețată industrială prin intermediul etichetei, s-a constat că la înghețata cu ciocolată, cantitatea de cacao din produsele analizate variază între 0,1 și 3,2%, la înghețata de vanilie, cantitatea de vanilie  variază între 0,03 și 0,14%, la cea cu frișcă, cantitatea de frișcă este de 0,2%, în înghețata cu lapte, cantitatea de lapte este de 12 – 15%, la cea cu nuci, cantitatea efectivă este de 4%, în cea cu alune 3% și în cea cu cocos 5,5%.

     În ceea ce privește nutrienţii conţinuţi de fiecare tip de înghețată analizată, s-a constatat că toate produsele prezintă cel puțin o declarație nutrițională corespunzătoare pentru 100 grame produs finit. Având în vedere faptul că în cele 55 de sortimente de înghețată există cantități mai mari sau mai mici de 100 de grame, majoritatea consumatorilor nu au deprinderea necesară de a calcula cantitatea de nutrienţi asimilată de organism în urma consumării înghețatei din ambalajul respectiv.

     Pe baza declarației nutriționale, s-a constat că înghețatele analizate prezintă valori mari de: grăsimi (în unele cazuri până la 26 grame / 100 grame produs), acizi grași saturați (la unele ajung până la 19 grame / 100 grame produs, deși se recomandă numai 16 grame de acizi grași saturați pe zi și numai 11-13 grame pe zi la persoanele cu colesterol ridicat), carbohidrații (ating nivelul de 48 grame / 100 grame produs), în timp ce zahărul adăugat atinge nivelul de 33 grame / 100 grame produs, respectiv de trei ori mai mult decât conține 100 ml de băutură răcoritoare pe bază de cola).

     Pentru cel de-al doilea criteriu analizat, care se referă la identificarea ingredientelor folosite la fabricare, specialiștii au constatat că la 67% dintre sortimentele de înghețată analizate, primul ingredient este reprezentat de laptele fără grăsimi, iar la 13% dintre acestea se precizează cantitatea de lapte degresat. Diferența până la 100% în ceea ce privește primul ingredient este reprezentată de apă (22%), iar restul de 11% îl reprezintă zahărul şi siropul de glucoză-fructoză. De asemenea, la 60% dintre sortimentele de înghețată analizate, al doilea ingredient este zahăr, 13% apă, iar diferența de 27% este lapte degresat, uleiuri vegetale şi sirop de glucoză, iar la 25% dintre sortimentele de înghețată analizate, cel de-al treilea ingredient este reprezentat de către uleiul de cocos, zahăr (24%), lapte degresat, apă și produse din zer (51%).

     Cel de-al treilea obiectiv al inițiatorilor studiului a fost de a identifica aditivii alimentari din produsele analizate. Astfel, în cele 55 de sortimente de înghețată s-au identificat 23 de aditivi alimentari. Aditivii E471 și E410 au fost identificați în 54 de sortimente de înghețată, E412 în 50 de sortimente, E322 în 41, E407 în 29, E476 în 19, E330 în 11, E442 şi E150d în șapte, E460 și E440 în șase, E468 în patru, E202, E141, E401, E477 și E150a în două, iar E171, E417, E414, E162 și E160c în câte un sortiment. Următorii aditivi sunt suspecți de apariția unor probleme de sănătate: E 150a – caramel simplu, cel mai utilizat colorant artificial, poate provoca hiper-activitate și probleme gastrointestinale; E 150d – caramel sulfit de amoniu poate provoca probleme intestinale după ingestia unor cantități mari; E 162 – betanină, colorant natural obținut din sfecla roșie, poate conține cantități mari de nitrați și produsele ce îl conțin trebuie evitate de copii; E 171 – dioxid de titan, colorant artificial (din studiile efectuate pe animale, s-a observat că ar provoca diferite leziuni la nivelul aparatului cardiovascular, dar și la nivelul ficatului și s-au mai observat modificări la nivelul splinei și rinichilor, dar și al sistemului imunitar, fiind clasificat de Agenția Internațională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului ca posibil cancerigen pentru oameni, iar în Germania a fost interzis). Printre aditivii periculoși mai sunt: E 202 – sorbat de potasiu (irită pielea, ochii și mucoasele și poate fi geno-toxic și mutagen pentru celulele sângelui uman); E 296 – acid malic (concentrațiile mari nu sunt permise în alimentele pentru copii, deoarece le lipsește capacitatea de a metaboliza cantități mari de acid malic); E 322 – lecitine, emulgatori (deși în general este sigur, unele studii arată că poate fi descompus de bacteriile din tractul digestiv într-un compus care poate contribui în timp la apariția aterosclerozei și a infarctului); E 330 – acidul citric (distruge smalţul dentar, fiind nerecomandat copiilor, celor care au afecţiuni cardiovasculare sau renale, afecțiuni ale aparatului digestiv și diaree); E 407 – caragenan, agent de îngroșare (unele studii au arătat că poate avea un efect toxic, putând provoca ulcer și cancer); E 410 – gumă de carruba, agent de îngroșare (poate provoca scăderea eficienței anumitor substanțe care ajută digestia); E 412 – gumă de guar (poate provoca alergii); E 414 (poate provoca alergii și se comportă ca o substanță de balast); E 417 – gumă tara, stabilizator (poate provoca alergii).

     Interesant și benefic studiul, efectuat cred cu profesionalism, dar am tot căutat și iarăși m-am uitat și nu am găsit continuarea. Ce măsuri ați luat stimabililor de la APCR?


Alte articole captivante


MICRO-BIOMUL SOLULUI ÎMBUNĂTĂȚEȘTE CREȘTEREA PLANTELOR      Manipularea prin ingineria genetică nu este singura modalitate de a da un impuls pentru creșterea plantelor. Doar câteva studii publicate au analizat ce efect are micro-biomul solului creat artificial, dar câțiva biologi cred că aceasta va fi tendința următoare din microbiologie, care se poate aplica în agricultura de interior sau în aer liber și în horticultură.     Biologi de la două universități di...
CĂSĂTORIA ȘI BĂUTURA      Consumul exagerat de alcool este o o mare preocupare în societățile occidentale, care doresc să crească nivelul de sănătate publică. Un nou studiu realizat în Norvegia, la Institutul Norvegian de Sănătate Publică, realizat pe aproape 20 000 de cupluri, a descoperit că perechile care beau cantități similare de alcool sunt mai compatibile sau că soții și soțiile care au consumat alcool moderat au o rată ...
MULȚUMIRI PĂRINȚILOR      Până la 40% din inteligența unui copil este moștenită sau transmisă de la părinți, potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Queensland, Australia. Acesta este cel mai mare studiu de genetică a inteligenței copilăriei realizat vreodată, care combate studiile anterioare, ce indicau o variație cuprinsă între 40 și 50%.      Autorii studiului au utilizat date genetice, r...
RADIOUL DIGITAL – VIITORUL RADIODIFUZIUNII      La fel ca și trecerea la televiziunea digitală, radioul digital este următorul pas în radiodifuziune, adică înlocuirea platformei analogice (AM și FM) cu una digitală. Pentru recepționare este necesar un radioreceptor digital (decodor digital), cu afișaj electronic, capabil să transforme semnalul digital recepționat în semnal analogic (aceste aparate pot recepționa și posturile care emit în tehnologia ...
ACIDIFICAREA OCEANELOR      Oamenii de știință care au participat la întâlnirea pe probleme climatice globale din Polonia de luna trecută, au tras un semnal de alarmă fără precedent: acidificarea oceanelor ar putea crește cu 170% până în 2100 (cu 0,5 puncte). Oceanele lumii devin tot mai acide, la o rată fără precedent, fenomenul fiind mai rapid decât oricând în ultimii 300 de milioane de ani. Acidificarea a provocat deja o pierd...
ROMÂNIA PE INTERNET      Datele publicate de Eurostat - Biroul de Statistică al Uniunii Europene, reprezintă numai o mică parte din rezultatele unui studiu referitor la accesul europenilor (statele din Uniunea Europeană, plus Islanda, Norvegia, Croația, Muntenegru, Macedonia și Turcia) la tehnologiile informației. Am extras câteva informații care par mai interesante.      Procentul persoanelor din UE, care au utilizat Interne...
BĂRBATUL CU CELE MAI MULTE NEVESTE      Mohammed Bello Abubakar este o figură controversată din orașul Bida, Nigeria, fiind cel mai faimos poligam din lume sau bărbatul cu cele mai multe neveste. La vârsta de 92 de ani, el a declarat recent că intenționează să aibă în continuare și alte noi soții: „Ceea ce fac este o chemare divină. Este o misiune și o voi continua până la sfârșitul vieții mele”. Nigerianul a fost căsătorit de-a lungul vieți...
CÂND SE ADAUGĂ CUVINTE ÎN DICȚIONARUL LIMBII      Dicționarele nu sunt menite să măsoare realitatea, ci ele sunt un fel de „mandate” pentru gradul de utilizare a unui cuvânt. De-a lungul anilor, unele dintre cuvinte devin caduce (demodate, depășite, învechite etc.) și ar trebui eliminate din dicționarul limbii pentru că nu se mai folosesc. Dar, în primul rând, este util să înțelegem când se adaugă cuvinte în dicționarul limbii.      Tezaurul lexical ...
SEMNIFICAȚIA PREFIXULUI „i” PENTRU UN iPHONE      V-ați întrebat vreodată care este semnificația prefixului „i” pentru diverse produse cum ar fi iMac, iPod, iTunes, iPhone, iPad? De fapt prefixul „i” este aproape omniprezent pentru toate produsele Apple lansate în ultimii 17 ani. Dar ce înseamnă?      La un eveniment Apple din anul 1998, Steve Jobs a prezentat prima dată un iMac, explicând legătura dintre „i” și „Mac”: „iMac provine din căsătoria fer...
ÎNCONJURAȚI-VĂ DE PLANTE      În zilele noastre, tot mai mulți oameni lucrează în spatii închise, cu puține ferestre, de cele mai multe ori fără plante decorative naturale. La locul de muncă, acasă, în școli, spitale, etc. plantele în ghiveci au beneficii mult mai mari decât credem, îmbunătățind sănătatea generală.      Un studiu realizat anul acesta de un grup de cercetători de la Universitatea din Exeter, Marea Britanie, în asoc...