China, mai ales prin boom-ul din domeniul construcțiilor, a fost unul dintre cele mai mari motoare ale creșterii economice mondiale în ultimii ani. Deși atenția principală s-a îndreptat către infrastructură, China a construit, de asemenea, mai multe imitații ale unor construcții celebre și replici ale unor destinații turistice de renume mondial. În încercarea de a explica motivul pentru care chinezii apelează la imitații ale unor construcții celebre și monumente vestite, unii arhitecți și constructori cred că acestea nu sunt simple nebunii, ci sunt de fapt o manifestare pentru a arăta supremația globală a Chinei.

   Majoritatea clădirilor și monumentelor celebre sunt considerate de statele cărora le aparțin nu numai atracții turistice, ci simboluri naționale. Prin urmare, de multe ori, imitarea lor este considerată un afront. Cert este că orice fel de replică a unor astfel de construcții nu a adus niciodată vizitatorii scontați.

Imitații ale unor construcții celebre în China

   O copie a Sfinxului din Giza, construit acum circa 2500 î.e.n., se găsește într-un parc de distracții, neterminat încă, în Chuzhou, provincia Anhui.

Imitație Sfinx

   Beijing World Park este un parc tematic care încearcă să ofere vizitatorilor șansa de a vedea lumea fără a părăsi țara. Parcul, deschis din 1993, acoperă 46,7 hectare, este situat la aproximativ 17 km de Tiananmen și primește 1,5 milioane de vizitatori anual. Aici există replici ale Casei Albe din Washington, ale memorialului adresat lui Lincoln, precum și statuia Libertății din New York.

Imitații ale unor construcții celebre - Imitație Casa Albă

   Tot aici se găsesc clone ale Sydney Opera House și Sydney Harbour Bridge. În total, în acest parc, există mai mult de 100 de replici ale unor atracții de renume mondial.

Imitații ale unor construcții celebre - Imitații din Australia

   În Shanghai, se poate vizita o copie a turnului din Pisa, care a fost inițial proiectat de Bonanno Pisan și, în cele din urmă, finalizat în timpul renașterii italiene.

Imitații ale unor construcții celebre - Imitație turnul din Pisa

   În orașul din sudul Chinei Huizhou, s-a reprodus chiar un întreg oraș – Hallstatt din Austria, care se află sub patrimoniul UNESCO. Compania chineză  Minmetals Corporation a cheltuit aproape 1 miliard de dolari americani pentru construirea acestui controversat oraș „chinezesc”.

Imitație Hallstatt

   Un alt dezvoltator chinez a construit în 2007, în orașul Tianducheng, turnul Eiffel. Deși a fost proiectat pentru 10.000 de oameni, orașul este nelocuit astăzi.

Imitație turnul Eiffel

   Orașul Tamisa, care se află la 30 de kilometri de Shanghai, este o replică a vieții britanice din punct de vedere arhitectural, cu străzi pietruite, terase în stil victorian, magazine, cabine telefonice roșii și replici ale gărzilor regale.

Imitații ale unor construcții celebre - Imitații britanice

   Macao, o regiune administrativă specială a Chinei, găzduiește o replică fidelă a Colosseum-ului din Roma.

Imitație Colosseum

   În Jiangsu s-a construit o mini-versiune a Arcului de Triumf din Paris.

Imitație Arcul de Triumf

   Un cartier din Beijing are copii ale statuilor de pe Insula Paștelui, realizate undeva între anii 1100 și 1600.

Imitație statui Insula Paștelui

   O clădire guvernamentală din districtul Mentougou arată similar cu Kremlin-ul din Moscova.

Imitație Kremlin

   În orașul Tianjin s-a construit în 2012 un centru comercial de 200.000 mp în stil italian, cu arcade florentine, un canal și poduri.

Imitații ale unor construcții celebre - Imitație italiană

   Lângă portul din Tianjin a apărut o clonă a Manhattan-ului din New York, care include centrele Rockefeller, Lincoln și chiar râul Hudson.

Imitație Manhattan

   În Suzhou există o versiune a Tower Bridge din Londra, numai că replica chinezească are mai multe turnuri decât originalul și îi lipsește mecanismul de ridicare.

Imitație Tower Bridge