Sarea de Himalaya este extrasă din salina Khewra în Pakistan, situată la circa 300 de km de Himalaya, a doua cea mai mare mină de sare din lume, și are o tentă de roz de la oxidul de fier, adică de la rugină. Acesta conține o cantitate mai mare de potasiu decât toate sărurile exploatate în alte saline.

     Notă: M-am decis să scriu acest articol după ce am observat pe Internet că aproape nimeni nu face referire la proveniența acestei sări (sarea de Himalaya), ci doar îi atribuie proprietăți miraculoase, beneficii uimitoare sau o consideră un “aliment” de neegalat, ceea ce este total fals. Este doar sare, dar care se dorește vândută și la noi.

     Sarea (clorura de sodiu – NaCl) conține două elemente esențiale: sodiu și clor, dar și alte minerale. Diferența reală dintre tipurile de sare provine din modul în care este prelucrată și de locul de unde provine. Vorbind doar de compoziția chimică, sarea de mare și sarea de masă, provenită din saline, sunt cam la fel pentru că ambele provin chiar din mări, actuale sau vechi.

Sarea de Himalaya în comparație cu alte săruri

Sodiu Potasiu Calciu Magneziu Fier
Tipul de sare %
Sare de masă 39 0,09 0,03 < 0,01 < 0,01
Sare de mare 33 – 38 0,08 – 0,16 0,17 0,05 – 0,3 < 0,014
Sare de Himalaya 37 0,28 0,16 0,1 0,004

   Conținutul mineralelor din diferitele tipuri de sare nu este un motiv convingător pentru a alege o sare sau alta. Procentele sunt de fapt neglijabile în comparație cu mineralele obținute din mâncare.

Sursa datelor : Authority Nutrition

     Producătorii de sare de mare o obțin direct din apa oceanului și din lacuri evaporate, fiind apoi curățată și rafinată (prelucrată). Sarea de mare are un aspect mai aspru, cu granule mai mari, precum fulgii, deoarece este prelucrată mai puțin, fiind preferată de unii bucătari. Diferitele culori ale sării de mare provin din urmele de minerale, cum ar fi magneziu, potasiu și calciu. Cu cât sarea de mare este mai închisă la culoarea, cu atât are o concentrație mai mare de minerale și impurități, care pot include chiar și concentrații de metale grele, din cauza poluării mărilor și oceanelor.

Sarea de Himalaya

     Producătorii de sare de masă o obțin din depozite de sare, în exploatări minere vechi (saline), aflate la diverse adâncimi. Sarea în formă de rocă se dizolvă cu apă și apoi soluția sărată obținută este pompată la exterior unde este uscată și rafinată ulterior. Spre deosebire de sarea de mare, sare de masă este mai mult procesată, adăugându-i-se adesea diverși agenți anti-compactare și uneori iod (iodul a fost adăugat la sarea de masă prin anii 1920 pentru a preveni deficitul de iod din organismul uman). Din acest motiv, în ultimul timp, majoritatea oamenilor cred că este inferioară, neavând reflexii de culori și textură gen fulg. Iar cei ce au suspiciuni asupra iodului pot folosi sarea gemă. Unii așa-ziși experți în alimentație și sănătate, dorind să promoveze diverse concerne ale producătorilor de sare de mare, au lansat ideea că sarea de mare este mai sănătoasă, dar acest lucru e complet greșit, nedemonstrat științific. Nu există beneficii de sănătate reale pentru alegerea sării de mare în locul celei de masă. Mineralele din sarea de mare sau sarea de Himalaya sunt în concentrații mici și se pot obține cu ușurință din alte alimente, cum ar fi peștele, legumele, nucile etc.

     Aș recomanda cu insistență, dacă îmi permiteți, folosirea sării românești, că ne-a dat Dumnezeu, pentru încă sute de generații.. Ați gustat sarea românească, dar poate nu ați ajuns la Slănic Prahova (cea mai mare mină de sare din Europa), la Cacica, la Ocnele Mari, la salina Turda, la Târgu Ocna, la Praid și Ocna Sibiului. Toate acoperă pe o rază de 300 de km ROMÂNIA!


Alte articole captivante


BUNURI DE CONSUM ȘI SERVICII ÎN UE      În anul 2013, nivelul prețurilor pentru bunuri de consum și servicii au diferit foarte mult între statele membre. Danemarca (140% din media EU-28) au avut cel mai înalt nivel de preț, urmată de Suedia (130%), Luxemburg și Finlanda (ambele 123%). Niveluri de preț de 10% - 20% peste media EU-28 au fost în Irlanda (118%), Marea Britanie (114%) și Olanda (110%), în timp ce Belgia și Franța (ambele 109%), A...
CONSUMUL MONDIAL DE CEAI      Ceaiul își are originile în partea de sud-est a Asiei și a fost întrebuințat pentru prima oară de chinezi, folosindu-l atât la prepararea băuturilor cât și a mâncărurilor. După ce a fost introdus și în Japonia de către un călugăr budist prin anii 600, la sfârșitul secolului al XVI-lea apar mențiuni rare despre ceai și la europeni, devenind apoi un produs folosit la nivel mondial. Producția mondială de ...
LEGI CIUDATE ALE EUROPEI      Am selectat câteva legi ciudate care sunt valabile sau au rămas valabile după multe sute de ani, care sunt într-adevăr ciudate pentru zilele noastre și pentru nivelul de civilizație la care au ajuns unele țări puternice ale Europei. Distracție plăcută!      1. În Zurich au fost amenajate niște "Cabine pentru sex." Sunt doar locuri pentru ca bărbații să-și parcheze mașinile, în timp ce fac sex cu prost...
PNEURI FĂRĂ AER      Anvelopele fără aer sau anvelopele non-pneumatice s-au fabricat de mai mulți ani. De fapt, Michelin a prezentat prima sa anvelopă fără aer, numită "Tweel", în anul 2005 și Bridgestone a lansat o versiune proprie a acestei noi tehnologii în anul următor. Cu toate acestea, nici unul dintre modelele construite nu au fost oferite pentru vânzare la scară generală.      Pornind de la ideea că o anvelopă pne...
PRODUCȚIA DE CEREALE ȘI LAPTE ÎN UE (2012)      În anul 2012 statele membre (EU28) au produs 285 milioane de tone de cereale. Privind în urmă, a existat un vârf de 320,5 milioane tone în 2008, apoi producția a scăzut la 301,4 milioane tone în 2009 și la 283,5 milioane tone în 2010 și apoi a rămas stabilă în 2011 și 2012.      Din totalul de cereale produse în EU în anul 2012, 126 milioane tone (44%) au fost de grâu, 60,1 milioane tone (21%) de poru...
DIFERENȚA ÎNTRE OUĂLE ALBE ȘI ROȘII      Există tot felul de zvonuri despre ouăle albe și cele maronii, cunoscute prin magazinele noastre sub sintagma de ouă roșii. Unii oameni spun că ouăle maronii sunt mai bune și conțin mai multe substanțe nutritive, alții cred că ouăle maronii un gust mai bun și sunt mai bune pentru gătit, în timp ce ouăle albe sunt mai bune pentru prăjituri sau pentru alte mâncăruri prăjite sau coapte - sau invers, în fu...
CEL MAI ÎN VÂRSTĂ MONARH DIN LUME      Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii este cel mai în vârstă monarh din lume, după moartea regelui Abdullah al Arabiei Saudite. Regele Abdullah, decedat de luna trecută, a avut 90 de ani, cu aproape doi ani mai în vârstă decât regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, care va împlini pe data de 21 aprilie a.c. 89 de ani.      Conducătoarea regatului britanic este una dintre cei opt monarhi octogena...
BEȚIVII LUMII: EUROPENII     După ce luna trecută v-am prezentat cei mai mari consumatori de băuturi spirtoase din lume (votcă, rom, whisky, gin și tequila), un nou raport lansat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) pe data de 12 mai a.c. arată că, la nivel mondial, 3,3 milioane de decese au fost cauzate în anul 2012 de consumul de alcool. "Raportul privind starea globală privind alcoolul și sănătatea 2014" oferă profiluri de ...
COMPANII AERIENE CU LOCURI DE LUX      Unele companii aeriene cresc taxele și înghesuie mai multe scaune în avion, altele recurg la diverse strategii de fidelitate pentru clienți, iar unele dintre ele încercă să atragă călătorii prin condiții de lux sau chiar prin apartamente de primă clasă. Asociația Internațională de Transport Aerian a constatat că locurile la clasa întâi și cele de la business-class alcătuiesc doar 8% din toate taxele, d...
CEL MAI ÎNALT CIMITIR PE VERTICALĂ      În marile orașe găsirea unui loc de veci (se estimează că aproximativ 100 de miliarde de oameni au fost îngropați de-a lungul istoriei omenirii) este o problemă și implică costuri din ce în ce mai mari. Pentru Memorialul Necrópole Ecumênica din Santos, Brazilia, sintagma „la doi metri sub pământ” nu mai este actuală, această construcție pe verticală fiind cel mai înalt cimitir din lume.      Când a fo...