Drepturile homosexualilor și homosexualitatea sunt unele din principalele preocupări ale politicii externe americane, după cum au anunțat oficialii diplomației americane. Barack Obama, care a vizitat țara natală a tatălui său, Kenya, în prima sa călătorie în calitate de președinte (Obama a vizitat ultima dată Kenya ca senator american în anul 2006), a abordat drepturile homosexualilor, ca problemă la nivel internațional, la conferință de presă comună cu liderul din Nairobi.

   În discursul său, președinte american i-a spus omologului kenyan că discriminarea homosexualilor este pe același palier cu discriminarea rasială. „Cred cu tărie că toți oamenii trebuie să fie tratați la fel și cred că toți oamenii merită protecție egală în cadrul legii. Oamenii nu ar trebui să fie discriminați pe baza orientării lor sexuale. Când un guvern începe să trateze oamenii diferit, atunci acel obicei are tendința să fie copiat”, relatează CNN.

   În conformitate cu legislația din Kenya, activitatea sexuală între bărbați este ilegală și se pedepsește cu închisoare de până la 14 ani. Președintele Kenyei, Uhuru Kenyatta, a declarat că, în timp ce SUA și Kenya împărtășesc multe valori și obiective comune, drepturile homosexualilor nu este unul dintre ele. „Este foarte dificil pentru noi să impunem poporului chestiuni pe care nu le acceptă. Pentru kenyenii de azi, drepturile homosexualilor, în general, nu sunt o problemă. Noi ne concentrăm pe problemele de zi cu zi ale poporului nostru. Problema homosexualității nu este pe primul plan în mințile kenyenilor. Și asta e realitatea”, a spus Kenyatta.

Drepturile homosexualilor

   Notă: Kenya, cu circa 45 milioane locuitori, poate fi considerată cea avansată economie din estul și centrul Africii, dar 17% dintre kenyeni trăiesc cu mai puțin de 1,25 $ pe zi. Totuși, este considerată o economie subdezvoltată, pentru că 22% din PIB încă provine din sectorul agricol, care acaparează 75% din forța de muncă, iar sectorul serviciilor, care contribuie cu 61% din PIB, este dominat de turism. Numai 13% din rețeaua de drumuri este asfaltată.

   Îmi doresc o conferință de presă în care președintele României, oricine ar fi, să le dea peste nas așa-zișilor conducători ai lumii și să afirme că problemele zilnice ale românilor nu au legătură cu politica externă a marilor puteri. Oare ce va întâmpla vreodată?