Căutând pe Internet capitalele lumii am găsit diverse teste care vor să fie atractive și totodată educative. Dar a prezenta un asemenea test cu întrebări din geografie referitoare la capitalele lumii cu mai multe variante de răspuns, trei sau chiar patru, mi se pare de-a dreptul rușinos, atât pentru cei care le-au imaginat, dar mai ales pentru cei care încearcă să dea un răspuns.

Capitalele lumii

   După părerea mea, întrebări de genul acesta: care este capitala Germaniei? Bonn, Berlin sau Munchen sau care este capitala Braziliei? Rio de Janeiro, Sao Paulo sau Brasilia sunt lipsite de noimă. La geografie, la fel ca și la alte materii din școală, știi sau nu știi, iar un test gen grilă nu-și are rostul. Poate veți spune că o asemenea „evaluare” îndrumă respondentul, iar geografia are legătură și cu GPS-ul. Din păcate, eu nu sunt de acord. Sper să nu ajungem vreodată la întrebări de tipul: unde de află Carpații Răsăriteni în țara noastră? cu variantele de răspuns în sud, în est, în nord sau în vest.

   Așa că în testul care urmează aveți posibilitatea să vă verificați cunoștințele de geografie referitoare la capitalele lumii prin simpla scriere a numelui acesteia. Dacă intenționați să folosiți în paralel alte informații din atlase, liste sau de pe Internet, cred că testul de autoapreciere a cunoștințelor este fără valoare. Oricum, rămâne la latitudinea voastră, dar eu pot să vă asigur că este strict confidențial.

   Totuși, pentru a nu fi malițios, de data aceasta chestionarul privind capitalele lumii are și un buton separat pe care l-am numit Sugestie. Probabil nu va fi de un real ajutor pentru unii, pentru că nu-i mură-n gură, dar cuprinde cel puțin încă o informație în plus, zic eu binevenită, despre acea capitală.

   Chestionarul de verificare a cunoștințelor de geografie referitoare la capitalele lumii cuprinde 30 de întrebări. Scrieți în căsuța liberă numele capitalei țării respective. După aceea, aveți opțiunea să „Verificați răspunsul” și puteți trece la „Următoarea întrebare”. La final, apăsând pe „Termină chestionarul” veți afla rezultatul final al testului și puteți revedea toate întrebările și răspunsurile din test.