Probabil că toată lumea își amintește primul sărut, cu detaliile lui, poate jenante sau încântătoare, și continuă să creadă că sărutul joacă un rol important în viață romantică sau este o plăcere universală. Sau cel puțin așa este perceput sărutul în unele societăți. Oamenii din societățile mai dezvoltate au presupus de-a lungul anilor că sărutul romantic, adică pe buze, prin lipirea buzelor partenerilor, este un comportament uman universal. Însă o nouă analiză la nivel mondial sugerează că mai puțin de jumătate din toate culturile lumii nu se sărută sau o fac extrem de rar.

Sărutul nu este o plăcere universală

   Potrivit unui nou studiu care a analizat 168 de culturi din întreaga lume, doar 46% dintre partenerii acestor culturi se sărută în sens romantic, adică pentru a-și exprima dorința sexuală. Așadar, sărutul nu este un comportament uman universal sau sărutul nu este o plăcere la nivel mondial. Estimările anterioare se apropiau de 90%, dar au fost realizate numai pentru culturile foarte evoluate. Noul studiu s-a concentrat exclusiv pe acțiunea romantică a sărutatului, prin lipirea buzelor cuplului, excluzând săruturile pe care părinții le dau copiilor sau săruturile între rude.

   Observație: cea mai veche dovadă a unui comportament de tip sărut provine din textele sanscrite de acum peste 3.500 de ani, sărutul fiind descris ca „inhalarea” sufletului celuilalt. În schimb, hieroglifele egiptene înfățișează oameni foarte aproape unul de altul, dar fără atingerea buzelor între ei.

   Oare ce este cu adevărat în spatele acestui comportament, să zicem, ciudat? Este sărutul un lucru natural, pe care unele culturi l-au suprimat? Sau este o modalitate de comunicare pe care oamenii moderni au inventat-o, un comportament învățat, creat de societățile occidentale, și transmis din generație în generație?

   Datele studiului sugerează că în 15 culturi din cele 33 studiate în America de Nord sărutul nu este prezent în relațiile de cuplu. Sărutările romantice sunt la ordinea zilei în toate țările din Orientul Mijlociu, dar și în Europa, unde, din cele 10 culturi studiate, doar trei dintre ele consideră sărutul romantic un fel de „scenariu” inacceptabil. În Asia însă, 10 din 27 de culturi nu apelează la un sărut romantic, pe când în Africa 87% din culturile studiate nu folosesc sărutul prin contopirea buzelor.

Prezența sărutului romantic (sexual) în spațiul cultural mondial

 

Prezent

Nu este prezent

Total

America de Nord

18 (55%)

15 (45%)

33

Oceania

7 (44%)

9 (56%)

16

Orientul Mijlociu

10 (100%)

0 (0%)

10

America de Sud

4 (19%)

17 (81%)

21

America Centrală

0 (0%)

10 (100%)

10

Europa

7 (70%)

3 (30%)

10

Africa

4 (13%)

27 (87%)

31

Asia

27 (73%)

10 (27%)

37

Total

77

91

168

   Altă observație: buza este una dintre cele mai sensibile părți ale corpului nostru, cu o mulțime de legături senzoriale la centrele plăcerii din creier. Sărutul asigură transferul unui amestec de bacterii între parteneri, bacterii care joacă un rol crucial în digerarea alimentelor și apărarea împotriva infecțiilor. Circa 80 de milioane de bacterii sunt transferate în timpul unui sărut de zece secunde, conform măsurătorilor făcute de biologii olandezi.

Sursă: BBC