Pentru că iubesc limba noastră, limba română, vă propun un scurt test de cunoaștere a limbii române.

   Poezia scrisă de Alexei Mateevici, cuprinzând 12 strofe de câte patru versuri, intitulată „Limba noastră”, este un elogiu adus limbii române, fără ca numele limbii să apară explicit în text, și un îndemn pentru prețuirea ei.

Limba noastră-i o comoară
În adîncuri înfundată
Un șirag de piatră rară
Pe moșie revărsată. (…)

   Oare putem să prețuim limba noastră prin indolență? Pentru că, aproape zilnic, mă întâlnesc cu semeni pentru care limba română este „astupată” de necunoștință, chiar ermetic, care folosesc cuvinte al căror sens (înțeles) nu le pricep pur și simplu sau ignoră multe reguli gramaticale, m-am gândit că un test de cunoaștere a limbii române poate fi o probă de respect, bineînțeles, pentru limba română.

   Notă. Dacă intenționați să purcedeți testul următor folosind în paralel informațiile de pe Internet, precum un DEX, mai bine apreciați-vă cunoștințele prin alte metode, mai facile și mai agreabile pentru conștiința personală. Este doar o observație, sper „nesupărătoare”, pentru că acest cuvânt – nesupărător – nu se regăsește în vocabularul limbii române, dar se folosește.

   Acest chestionar de verificare a cunoștințelor privind semnificația (sensul, înțelesul sau accepția) unor cuvinte din vocabularul limbii române cuprinde 18 întrebări. Bifați răspunsul apreciat ca exact. La final, apăsând pe „Termină chestionarul” veți vedea rezultatul testului.


   Un alt test de cunoaștere a limbii române, cu mai multe variante de răspunsuri, poate mai interesant, îl puteți vedea AICI. De asemenea, am un test cu întrebări de cultură generală (20 de întrebări din domenii extrem de diverse), care sunt sigur că o să vă placă. Pentru iubitorii de geografie am publicat un test, diferit față de cele uzuale de pe Internet, privind capitalele lumii. Vă puteți verifica cunoștințele despre fobii sau ați putea constata, printr-un test extrem de simplu, dacă sunteți atenți la detalii.

   Totodată, puteți găsi multe alte teste, de logică, de inteligență, de atenție sau IQ, cu sau fără imagini, precum și diverse probleme, pe care le-am considerat interesante, la categoria Perspicacitate.