Studiile psihologice efectuate până acum au constatat că, în medie, femeile plâng de 2 – 5 ori pe lună și 3 – 5 ori mai des decât bărbații. Femeile plâng mai mult decât bărbații indiferent de țară, deși în anumite țări decalajul este mai mare decât în altele, diferența fiind dată mai ales de cultură, precum și de alți factori.

   În mod tradițional, rolul bărbaților în societățile moderne poate fi caracterizat prin independență, control și rezolvarea rațională a problemelor, în timp ce rolul femeilor se bazează pe afectivitate, dependența față de alții și pe factori relaționali. De aceea, probabil că bărbații nu varsă multe lacrimi pentru a-și exprima mândria, curajul, loialitatea, triumful etc. În schimb femeile au tendința de a căuta diverse activități care le fac să se simtă triste din cauza plăcerii de a experimenta o senzație emoțională până la lacrimi.

   În general, bărbații și femeile plâng la fel de mult în cazul unor evenimente fericite, la moartea unei persoane dragi și de dorul de casă. Femeile plâng mai mult în cazul unor evenimente minore (accidente casnice, rateuri la bucătărie, defectarea calculatorului sau telefonului etc.), pentru suferința altora, când sunt frustrate sau se lovesc de acte de injustiție, la filme sau când citesc cărți, în cazul unor conflicte fără o mare importanță și, nu în ultimul rând, din cauza stresului. Bărbații plâng relativ mai des la despărțiri sau la ruperea unei relații, la moartea unui animal de companie și la aflarea unor știri grave care le periclitează siguranța proprie sau a celor apropiați.

Femeile plâng mai mult decât bărbații

   De asemenea, profesiile pot juca un rol în această diferență între sexe. De exemplu, femeile sunt implicate mult mai mult în profesii care asigură îngrijirea, unde se întâlnesc cu multe situații emoționale, în timp ce bărbații tind spre domenii tehnice, care prezintă mai puține oportunități de a-și exprima emoțiile. Totodată, continentul sau zona geografică pot influența frecvența plânsului. Țările cu o mai mare libertate de exprimare și cu resurse sociale înregistrează un decalaj mai mare între sexe referitor la plâns, pe când țările cu regimuri represive au o diferență foarte mică. Indiferent de loc, femeile plâng mai mult decât bărbații din cauze biologice, datorită hormonilor (prolactină și testosteron) și pentru că glandele lor lacrimale sunt mai mici, se umplu mai repede și trebuie golite.

Sursă: Live Science