Maternitatea este un miracol, o metamorfoză și probabil cel mai frumos lucru din viața unei femei. Mai jos sunt unele dintre cele mai neobișnuite cazuri de maternitate, niște mame unice, ieșite din comun.

     1. Cea mai prolifică mamă

   Conform Guinness World Records, o singură femeie a dat naștere la 69 de copii. Mama, identificată doar ca soția lui Feodor Vassilyev, un țăran din Shuya, Rusia, a născut de 27 de ori în perioada 1725 – 1765, 16 de perechi de gemeni, șapte seturi de tripleți și patru seturi de cuadrupleți. De reținut și faptul că rusoaica nu a avut nicio sarcină cu un singur copil, ceea ce reprezintă un alt caz singular. Nașterile au fost înregistrate în documentele din acea vreme și confirmate din mai multe surse. Probabil că părinții, oameni modești, nu mai știau ce nume să le mai pună copiilor.

   Elizabeth and William Greenhill au avut împreună 39 de copii: 7 băieți și 32 de fete. Este cel mai mare număr de nașteri cunoscut și atestat din epoca modernă, Elizabeth având doar o singură pereche de gemeni sau 38 de nașteri de feți vii.

     2. Cea mai tânără mamă

   Lina Medina, o fată din Peru este considerată cea mai tânără mamă din lume. Ea a dat naștere unui copil la numai cinci ani, 7 luni și 21 zile, în anul 1939. Medicii au crezut inițial că abdomenul Medinei este mărit datorită unei tumori, dar mai târziu au constata că este însărcinată de 7 luni. Fetița a dat naștere prin cezariană (pelvisul ei era foarte mic) unui băiat. Potrivit raportului de atunci, menstruația ei a început pe la un an și 8 luni. Tatăl Medinei a fost inițial închis pentru suspiciunea de incest, dar a fost eliberat pentru că nu a existat nicio dovadă care să-l condamne. Cine a fost tatăl băiețelului Medinei nu s-a putut determina la aceea vreme.

Maternitatea - Cea mai tânără mamă

     3. Cea mai bătrână mamă

   Cea mai bătrână mamă a născut la vârsta de 70 de ani, în iunie 2008. Mama, Omkari Panwar, de origine indiană, a dat naștere prin cezariană la gemeni (un băiat și o fetiță), după o fertilizare în vitro. Femeia mai avea doi copii cu soțul său (în vârsta de 75 de ani la aceea dată) și cinci nepoți. Nu se cunoaște motivul pentru care și-a mai dorit și alți copii la acea vârstă.

Maternitatea - Cea mai bătrână mamă

     4. Cea mai scundă mamă

   Stacey Herald are doar 71 de centimetri înălțime, dar a dat naștere la trei copii, în ciuda avertismentelor medicilor că sarcinile i-ar putea pune viața în pericol. Femeia din Kentucky, SUA, suferă de o boală genetică, având oasele extrem de fragile, putându-se rupe cu ușurință, oricând. Medicii i-au recomandat să nu aibă copii, deoarece pelvisul foarte mic ar împiedica creșterea fătului, zdrobindu-i organele interne. Ea a născut totuși trei copii, care și ei suferă de boala genetică a oaselor și au o înălțime mică.

Maternitatea - Cea mai scundă mamă

     5. Cei mai mulți copii la o sarcină

   Recordul pentru cel mai mare număr de feți în uterul unei femei a fost stabilit de o italiancă de 35 de ani din Roma, în anul 1971. Ea a avut 15 fetuși (5 fete și 10 băieți), în urma unei fertilizări în vitro. Medicul său a considerat că trebuie să o opereze pentru a extrage fetușii când era în luna a patra de sarcină. Tot o sarcină record, care nu a avut nicio legătură cu tratamente pentru fertilitate, a avut o femeie din Argentina, care a purtat în pântec, pentru câteva luni, nu mai puțin de 12 fetuși. Sarcina s-a oprit însă din evoluție și niciunul dintre feți nu a supraviețuit.

   Cei mai mulți copii născuți vii și care au supraviețuit sunt „opera” unei americance get-beget, Nadya Denise Doud-Suleman, care a născut în ianuarie 2009 8 bebeluși. Nașterea a stârnit controverse în momentul în care s-a aflat că Nadya mai avea alți 6 copii mici, toți născuți tot în urma fertilizărilor în vitro. Femeia, fără loc de muncă, trăia numai din ajutorul social. Mai târziu, Consiliul Medical din California a revocat licența medicului care a efectuat procedura.

Maternitatea - Cei mai mulți copii la o sarcină

   La final, încă câteva miracole ale maternității:

  • Cel mai mic copil din lume care a supraviețuit este Amillia Taylor. Ea s-a născut după doar 21 de săptămâni și șase zile de gestație, în perioada când mai era posibil un avort. Amillia cântărea mai puțin de 285 de grame și a avut o lungime de doar 24 de centimetri, iar pielea ei era subțire ca hârtia din orez.
  • Cel mai mare bebeluș din lume a cântărit la naștere 10 kilograme și 432 de grame. Anna Bates, din Canada, l-a născut în anul 1879, după un travaliu ce a durat 36 de ore. Din nefericire, bebelușul a trăit doar 11 ore.
  • Cel mai mic interval între două nașteri a fost de 208 zile și acest record este deținut de Jayne Bleackley care a adus pe lume doi copii, un băiat pe 3 septembrie 1999, iar pe 30 martie 2000 a adus pe lume o fetiță.
  • Recordul pentru sarcina cea mai lungă este deținut de Jacqueline Haddock care a avut o sarcină de 398 de zile (o sarcină normală are în medie 273 de zile) în urma căreia a adus pe lume, la 23 martie 1990, o fetiță care a cântărit numai 1.360 de grame.