Studii derulate pe parcursul anilor au relevat că o respirație corectă poate ajuta digestia, relaxează creierul și diminuează unele dureri. De asemenea, o respirație inadecvată, agitată, ca act involuntar, ne poate conduce spre o stare de nervozitate, ne deprimă și chiar ne predispune la atacuri de panică. Dintre toate metodele de respirație cunoscute și recomandate de către specialiști, tehnica de respirație 4-7-8, ca metodă sau exercițiu de respirație care relaxează, a devenit poate cea mai populară.

   Metoda îi aparține doctorului Andrew Weil de la Universitatea din Arizona, SUA. Medicul a conceput câteva exerciții de respirație pe parcursul carierei sale, dar tehnica de respirație 4-7-8 se pare că este cea mai eficientă dintre toate, un fel de tranchilizant natural pentru sistemul nervos care ajută la reducerea tensiunilor din organism. Mai nou, omul de știință susține că este un mod de a adormi în doar 60 de secunde, fără a apela la medicamente sau alte dispozitive sau echipamente ciudate.

   Exercițiul de respirație, se poate face în orice poziție, dar Weil recomandă poziția șezut, cu spatele drept și sprijinit de ceva: un spătar de scaun, perete sau orice fel de suport. Deși din această poziție nu prea se poate adormi, el îndeamnă să se exerseze în acest fel și apoi tehnica de respirație 4-7-8 să fie aplicată stând întins pe pat. Iată care sunt cei trei pași ai exercițiului:

  1. Închideți gura și inhalați încet aer pe nas până numărați la 4 (în minte).

  2. Țineți-vă respirația (aerul în plămâni) pentru 7 secunde.

  3. Expirați complet timp de 8 secunde, pe gură, tot aerul strâns în plămâni, ajutându-vă de sunetul specific și puternic al expirației: Oouuhhhh! (ca și cum ați sufla în lumânările unui tort).

   Repetați apoi ciclul de patru ori. Timpul absolut petrecut pe fiecare ciclu nu este foarte important, în schimb este important să se respecte raportul 4-7-8 secunde. Tehnica se bazează pe pranayama, o practică veche indiană care înseamnă „reglarea respirației” și permite ca aerul să umple mai bine plămânii. Oxigenul poate avea un efect relaxant asupra sistemului nervos parasimpatic care promovează o stare generală de calm.

   Tehnica de respirație 4-7-8 poate fi folosită cu brio și în alte situații: când sunteți nervoși (în locul metodei de a număra până la 10), când aveți emoții înainte de un examen sau un interviu sau când nu aveți stare (sunteți agitați).

   Pe un videoclip postat pe YouTube, doctorul explică tehnica de respirație 4-7-8, iar un vizitator a comentat: „Am încercat-o și imediat m-am simțit mai bine”.

   Mai demult, am scris despre alte două exerciții binevenite: metoda 30-20-10 și așază-te și ridică-te.

Sursă: Daily Mail