Problema lanțului format din zale are un enunț extrem de simplu: avem patru bucăți de lanț, identice, fiecare având trei zale, și, prin îmbinarea celor 4 bucăți de lanț. trebuie format un lanț mai mare, care să aibă în total 12 zale. Pentru a obține lanțul final cu 12 zale, zalele bucăților mai mici de lanț trebuie tăiate și apoi lipite. Care este numărul minim de zale care trebuie să fie tăiate și lipite, ca o singură operație, pentru a finaliza întregul lanț cu 12 zale? Sau altfel zis, care este numărul minim de tăieri-lipiri (împreună) pentru a realiza lanțul?

Problema lanțului format din zale

   Nu vă grăbiți să dați repede un răspuns! Analizați cu mare atenție problema lanțului, nu este deloc ușoară, chiar dacă numărul minim de tăieri și lipiri este aproape evident. Verificați varianta mea de bijutier mai jos:

▼▼▼▼▼

▼▼▼▼

▼▼▼

▼▼

Ați spus cumva minim 5 tăieri-lipiri?

▼▼▼▼▼

▼▼▼▼

▼▼▼

▼▼

Ați spus cumva doar 4?

▼▼▼▼▼

▼▼▼▼

▼▼▼

▼▼

   Soluția s-ar putea să vă surprindă sau să fie un pic dureroasă pentru unii. Numărul minim de zale care trebuie să fie tăiate și lipite este 3. Pentru a realiza lanțul trebuie tăiate și apoi lipite doar zalele unei singure bucăți de lanț, așa cum am încercat să explic în imaginea următoare:

Problema lanțului - rezolvare

   Alte probleme de logică asemănătoare, alte teste logice sau cu imagini și întrebări de logică sau de inteligență, mai grele sau mai ușoare, le puteți găsi pe alese la categoria pe care am intitulat-o Perspicacitate.