Acest aprinzător fără flacără înlocuiește flacăra tradițională cu un arc electric de intensitate foarte mare și poate aprinde aproape instantaneu lumânări, arzătoare pe gaz, șemineuri, bucăți de hârtie sau din lemn și chiar surcele.

   Dispozitivul, numit Illume ArcLighter, se pare că are siguranța mult așteptată de către consumatori. El funcționează foarte bine în rafale puternice de vânt, poate fi folosit chiar în poziție verticală, cu arzătorul în jos, sau în orice altă direcție, fără ca flacăra să ardă degetele utilizatorului, iar vârful rămâne mereu rece la atingere. De asemenea, nu folosește niciun lichid sau gaz inflamabil și, în mod automat, arcul electric, format prin simpla apăsare a unui buton, se oprește (auto-stinge) după opt secunde de funcționare, ca o măsură suplimentară de siguranță.

Aprinzător fără flacără 3

   Bricheta cu arc electric este funcțională datorită unei baterii litiu-ion, reîncărcabilă cu ajutorul unui dispozitiv uzual de alimentare și poate realiza o focalizare precisă. Realizatorii produsului declară că au pornit acest concept în urma constatării că peste 1,5 miliarde de brichete, printre care și aprinzătoare clasice de genul brichetă, ajung anual în depozitele de deșeuri sau în mediul înconjurător.

Aprinzător fără flacără 2

   Dotat cu un capac din aliaj de zinc, corpul aprinzătorului, de greutate redusă, este realizat dintr-un polimer termoplastic rezistent la căldură, are lungimea de 200 mm și un diametru de 18 mm. Dispozitivul de aprindere fără flacără are, de asemenea, și un sistem de siguranță pentru activarea accidentală, de exemplu pentru un copil care se joacă cu el, permițând formarea arcului electric de mare intensitate numai după apăsarea succesivă a butonului de activare, de trei ori consecutiv.

   Acest aprinzător fără flacără nu poate fi folosit ca un dispozitiv de auto-apărare, dar mi se pare ideal pentru aprinderea grătarelor uzuale, la noi românii, sau a lumânărilor aflate în boluri de sticlă, de diverse forme sau mărimi. Poate va ajunge dispozitivul preferat al bisericilor la aprinderea lumânărilor pentru pomenirea morților și viilor, în spațiile special amenajate. Bineînțeles, legat cu o cordeluță adecvată, gen sfoară, pentru a nu fi subtilizat de credincioși.

Aprinzător fără flacără 1

Sursă: Illume ArcLighter