Un amplu studiu psihologic la nivel internațional a ajuns la o concluzie deprimantă cu privire la incapacitatea noastră de a percepe. Psihologii au demonstrat că oamenii au „prejudecata de egalitate” când vine vorba de competență sau experiență, astfel încât chiar și atunci când este foarte clar că o persoană dintr-un grup este mai calificată, mai experimentată sau mai competentă și celălalt sau ceilalți este/sunt mai puțin, grupul este totuși dispus să caute o cale de mijloc în determinarea corectă a punctelor de vedere diferite.

   Studiul a fost realizat de psihologi de la universități din Marea Britanie, Iran, Germania, China, Danemarca și Statele Unite. Cercetarea aceasta transnațională s-a bazat pe același experiment, iar rezultatele de bază au corespuns, chiar pentru culturi diferite. Experimentul a constat în crearea de grupuri de două persoane care trebuiau să recunoască un obiect-țintă în imagini succesive care erau afișate pentru un timp scurt. Apoi trebuiau să se pună de acord și să stabilească un răspuns final, comun, după care li se comunica rezultatul. Dacă exista un dezacord total, o persoană, aleasă la întâmplare, decidea care era răspunsul corect și, prin urmare, aflau cine a avut dreptate și cine a greșit.

   Experimentul s-a realizat într-un număr mare de runde (256) astfel încât cele două persoane au ajuns să se cunoască destul de bine, inclusiv cine este mai precis și cine este mai puțin îndemânatic. Spre final, normal ar fi fost ca decizia rațională a grupului să se bazeze pe punctul de vedere al celui mai exact. Dar acest lucru nu s-a întâmplat! Indivizii au avut tendința de a acționa ca și când ar fi fost egali, chiar și atunci când în mod evident diferența era majoră.

Prejudecata de egalitate

   Psihologii au încercat mai multe variante cu privire la experiment, dar prejudecata de egalitate nu a dispărut. Într-o altă variantă sarcina de identificare a țintei a devenit mult mai dificilă, ceea ce a dus la un decalaj mai mare între cei doi, accentuând diferențele de performanță. Și, în sfârșit, într-o a treia variantă, partenerilor li s-au oferit efectiv bani pentru răspunsul corect.

   Cercetătorii au concis că nu este deloc surprinzătoare puterea incredibilă a grupurilor de oameni, precum și dependența noastră de ele, ca membri deplini. Dar există prejudecata de egalitate: individul inferior din fiecare grup a încercat să rămână relevant în entitate și să fie inclus social, în timp ce individul cu o performanță mai bună a încercat să nu-și ignore partenerul. De asemenea, s-a demonstrat modul în care evoluția noastră în grupuri sociale ne leagă puternic și impune norme colective, dar poate duce la rezultate care nu mai pot fi controlate atunci când vine vorba de recunoașterea și acceptarea unor adevăruri sau realități incomode.

Sursă: Washington Post