Franța a adoptat o lege care prevede ca modelele super subțiri să nu mai defileze pe podiumurile de modă și să nu mai apară în reclame. Franța, țara cea mai importantă din industria modei și în special în domeniul articolelor de lux (moda vine de la Paris, recunoșteau majoritatea doamnelor) se alătură astfel altor state ca Italia, Spania și Israel care au adoptat legi împotriva modelelor prea slabe. Măsura face parte dintr-un efort mai larg de combatere a anorexiei, sprijinit de socialiștii francezi.

   Activitatea de model este interzisă oricărei persoane al cărei indice de masă corporală (IMC) este mai mic decât cel propus de autorități și decretat de către miniștrii sănătății și muncii. Parlamentarii doresc aplicarea interdicției pentru modele a căror IMC este mai mic decât 18 (oricine cu un IMC mai mic decât 18,5 este considerat subponderal) și au aprobat, de asemenea, o măsură separată care face ilegală incitarea la anorexie, destinată cu precădere site-urilor care încurajează pierderile în greutate și pun în pericol sănătatea.

Modelele super subțiri

   Nu e de mirare, dacă te uiți la graficul de mai sus, de ce Franța scoate de pe piață modelele super subțiri, care au un impact senzațional asupra imaginii corpului femeii. Potrivit ultimelor date din domeniul sănătății, în Franța există circa 30.000 – 40.000 de persoane care suferă de anorexie, marea majoritate fiind adolescenți. De asemenea, în Franța 5,14% dintre femeile tinere suferă de anorexie (pe primul loc sunt austriecele cu 5,17%), cu toate ca media generală a femeilor franceze are un IMC mai mic, de 23,34, față de alte state europene.

Media IMC la femei

   Legea franceză prevede pedeapsa cu închisoarea de până la șase luni și o amendă de 75.000 de euro pentru orice agenție de modelling care îi încalcă prevederile. Totodată, persoanele care administrează site-urile care incită la anorexie pot primi o pedeapsă de până la un an de închisoare și o amendă care poate ajunge la 100.000 de euro.

Sursă: The Washington Post