Inteligența plantelor este dovedită. Plantele, aceste organisme vegetale alcătuite din rădăcină, tulpină și frunze, sunt atât de complicate prin simplitatea lor. Este incontestabil faptul că ele percep informații din mediu, pe care le înglobează și de care se servesc pentru a-și asigura existența. Dacă definim inteligența precum capacitatea de a rezolva problemele pe care le prezintă viața, atunci este imposibil să nu recunoaștem o astfel de capacitate în lumea plantelor. Inteligența plantelor sau a lumii vegetale este capacitatea lor de a percepe mediul înconjurător și de a se adapta sau de a-și modifica organismul, din punct de vedere morfologic și funcțional, în mod corespunzător.

Inteligența plantelor

   În ciuda faptului că nu posedă un creier și o rețea neuronală, plantele sunt capabile să-și ajusteze comportamentul în funcție de condițiile de viață specifice și comunică eficient între ele prin substanțe volatile eliberate în mediu și poate chiar prin alte căi misterioase. Comparativ cu viteza reacțiilor organismelor animale, plantele sunt extrem de lente, dar nu sunt pasive, adaptându-se la schimbările din jur. Evoluția regnului vegetal demonstrează că plantele sunt uimitor de active în raport cu modificările de mediu, pe care le percep, le evaluează și apoi se adaptează, dar discret și foarte lent.

   Se poate afirma că plantele au toate cele cinci simțuri de bază umane (văz, auz, miros, gust și pipăit), dar care, pur și simplu, nu sunt centrate pe organele bine-cunoscute la noi.

  1. Plantele detectează lumina și variațiile sale, deci putem spune că pot vedea. Dar nu o fac cu ochii, ci cu fotoreceptori care le ajută să crească spre lumină sau să crească mai repede în cazul în care simt amenințarea unei umbre.
  2. În ceea ce privește auzul, plantele pot să perceapă mult mai multe vibrații decât timpanele noastre, informații care sunt folosite la germinarea semințelor și pentru creștere. N-ați auzit că unele plante se dezvoltă mai rapid și devin mai frumoase dacă vorbiți cu ele sau le puneți muzică?
  3. De asemenea, plantele pot mirosi. Toate celulele lor percep prezența compușilor organici volatili care afectează proprietățile fizice și chimice ale atmosferei și pe care noi îi considerăm ca având un miros.
  4. Plantele pot sonda solului pentru a localiza substanțele de care au nevoie pentru ca să crească și să se dezvolte, ca un om care gustă din alimente, căutând arome subtile.
  5. Unele plante se feresc de atingeri, strângându-și frunzele la orice contact sau reacționează agresiv. De exemplu, mimozele – plante erbacee sau lemnoase, cu frunze compuse și cu flori mici, roz sau albe – care la cea mai mică atingere se repliază (strâng) sau plantele carnivore când își detecteze prăzile.

   Toate acestea înseamnă inteligență? Eu zic că da, putem vorbi despre o viață cognitivă a plantelor, despre felul că își înțeleg existența și de faptul că își conduc traiul. Este indubitabil că plantele au 15 mecanisme de detectare a lumii exterioare. Ele chiar își dau seama de prezența apei și la o distanță mare și vor crește îndreptându-se spre ea.

Sursă: The Washington Post