Guvernul britanic a anunțat pe 18 martie că intenționează să creeze cea mai mare rezervație marină protejată din lume, asigurând că bogățiile naturale ale oceanului vor rămâne neatinse pentru generațiile viitoare.

   Oficialii britanici vor impune toate restricțiile pe o suprafață de 834.334 km² (322.138 mile pătrate) în jurul insulei Pitcairn și a altor trei insule aflate în apropiere (Henderson, Oeno și Ducie), situate în mijlocul Pacificului de Sud, la 4.800 de km nord-est de Noua Zeelandă, care conține o bogăție neobișnuită de recife de corali, precum și specii marine numeroase. Cu o suprafață de aproape trei ori și jumătate mai mare decât cea a Marii Britanii, acest sanctuar marin sau parc oceanic va fi cea mai mare suprafață continuă de ocean protejată din lume și a doua cea mai mare rezervație naturală la nivel mondial, după Parcul Național din estul Groenlandei.

Cea mai mare rezervație marină

   Insula Pitcairn, de doar 3,2 km în lungime, a fost locul de refugiu al răzvrătiților din echipajul de pe vasul britanic HMS Bounty, în anul 1789, episod imortalizat prin cartea și filmul „Revolta de pe Bounty”. După ce au ars nava, nouă dintre răzvrătiți, împreună cu alți câțiva tahitieni, au întemeiat o așezare pe insulă, care a rămas neștiută până în 1808, când a fost descoperită de un vapor american. Populația actuală a insulei este de 56 de persoane, toți descendenți ai răzvrătiților și însoțitorilor lor tahitieni.

   Expedițiile științifice efectuate până în prezent au relevat că apele din jurul insulelor sunt practic nealterate sau cele mai curate și în zonă trăiesc mai mult de 1.250 de specii marine, dintre care patru tipuri de balene și două țestoase marine pe cale de dispariție. Ecosistemul regiunii include, de asemenea, foarte multe specii de plante marine și un atol de corali considerat de oamenii de știință a fi unul dintre cel mai dezvoltat și cel mai adânc din lume, la 380 de metri sub nivelul mării.

   În aprilie 2010, guvernul britanic a creat Rezervația Marină Chagos, în Oceanul Indian, care până în prezent era cea mai mare suprafață de ocean deplin protejată din lume (640.000 km²). Pe locul următor se găsește Parcul Național Coral Sea Marine din Australia, situat tot în Pacific (502.458 km²). În ciuda acestor succese, doar mai puțin de 1% din oceanul planetar este complet protejat.

Sursă: Pew Trusts