În perspectivă înseamnă respectarea regulile de reprezentare a obiectelor în spațiu, ținând seama de depărtarea relativă a obiectelor, iar perspectiva, ca priveliște, poate fi definită ca o privire generală, un aspect general asupra unui peisaj, a unei scene sau a unui obiect văzut din depărtare.

   Referitor la partea compozițională, perspectiva joacă un rol extrem de important în fotografie, putând fi controlată prin fel și fel de tertipuri fotografice sau regizorale, iar folosirea ei cu dibăcie poate oferi rezultate extrem de spectaculoase. Dacă fotografiați o persoană, cu orice dispozitiv de fotografiat, de la nivelul ochilor sau al pieptului va ieși o fotografie normală. În schimb, dacă vă apropiați cu obiectivul de nivelul solului, iar persoana fotografiată se urcă, de exemplu, pe un piedestal, fotografia va avea valențe mult mai spectaculoase, datorită perspectivei.

   Perspectiva are puterea de a oferi chiar rezultate neconvenționale și poate fi un ajutor important în situații limită, în care nu sunt posibile alte variante. Spre exemplu, în timpul filmării cadrelor unui nou film regizorul a dorit să înregistreze câteva clipe un Humvee (sau HMMWV – High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle – vehicul militar 4×4) în deșertul din Iraq. Cum nu aveau la dispoziție mașina, au folosit o miniatură într-o zonă nisipoasă de lângă Los Angeles și au filmat dintr-un unghi suficient de jos încât să dea impresia că mașina este în mărime naturală în deșert. Metoda de utilizare a influenței perspectivei este ingenioasă și dă roade mereu, dacă se alege unghiul potrivit.

Influența perspectivei

   Realizarea unor fotografii în perspectivă forțată nu este un lucru greu și nu necesită abilități speciale. Este nevoie însă mai ales de imaginație și creativitate, un aparat de fotografiat, un complice sau mai mulți aranjați perfect în spațiu, răbdare și o sincronizare a „coregrafiei”. După cum puteți vedea în următoarele exemple, aceste fotografii sunt total altfel decât cele realizate la momentul potrivit.

Apus de soare

Atac la plajă

În balanță

Pantofi giganți

Pilot de avion

Vânt neprielnic

momentul potrivit 315

momentul potrivit 348

Furnica și elicopterul

Fotografii în perspectivă - Prinderea unui nor

Roată de bicicletă

Persectivă umană

Perspectiva anilor '40

Fotografii în perspectivă - La far

Fotografii în perspectivă - Minge de golf

Fotografii în perspectivă - Trans prin inel

momentul potrivit 162

Perspectivă în perspectivă

   Peste câteva zile voi reveni cu alte fotografii în perspectivă forțată.

   Acum puteți să vedeți și ALTE FOTOGRAFII ÎN PERSPECTIVĂ.