Aproape în fiecare zi ne aflăm în situații sau trecem prin întâmplări care ne pot pune în primejdie existența sau integritatea, adică suntem supuși pericolelor de orice fel. De mai mult timp, suntem avertizați, în diverse moduri și prin diferite mijloace, de pericolele existente în viața cotidiană, cu ajutorul unor panouri și plăcuțe de atenționare sau chiar prin indicatoare de interzicere, pe care le întâlnim la tot pasul. Oare cunoaștem exact semnificația lor? Sau chiar le luăm în seamă?

   Vă propun să încercați, prin aceste 3 scurte chestionare despre panouri și plăcuțe de atenționare, să răspundeți în nume propriu la aceste întrebări. Dacă nu sunteți mulțumiți, ar trebui să luați în calcul și pericolul nr. 2.

Plăcuțe de avertizare și semnalizare a riscului sau pericolului

   Chestionar de verificare a cunoștințelor privind semnificația plăcuțelor de avertizare și semnalizare pentru riscuri și/sau pericole. Acest test cuprinde 15 întrebări. Bifați răspunsul apreciat ca exact sau, eventual, răspunsurile corecte. La final, dacă apăsați pe „Termină chestionarul”, veți vedea rezultatul testului.


Indicatoare de interzicere

   Chestionarul de verificare a cunoștințelor privind semnificația indicatoarelor de interzicere cuprinde 12 întrebări. Scrieți răspunsul pe care îl considerați corect în căsuța afișată (prima litera poate fi mică sau de tipar) și puteți să verificați imediat răspunsul pentru fiecare întrebare sau puteți să verificați rezultatul testului la final.

   P.S. Chiar dacă nu este pe „gustul” meu, cuvintele din răspuns nu trebuie să conțină diacritice.


Panouri de salvare și de prim ajutor

   Chestionar de verificare a cunoștințelor privind semnificația panourilor de salvare și de prim ajutor. Acest test cuprinde 10 întrebări. Scrieți răspunsul pe care îl considerați corect în căsuța afișată (prima litera poate mică sau de tipar), iar la final, dacă apăsați pe „Termină chestionarul” veți vedea rezultatul final și răspunsul pentru fiecare întrebare în parte.

   P.S. Chiar dacă nu este pe „gustul” meu, cuvintele din răspuns nu trebuie să conțină diacritice, ca să mai fie mai simplu pentru unii.


   P.S. Conform Dicționarului explicativ al limbii române, verbul a atenționa, pe lângă înțelesul comun de a atrage atenția cuiva sau de a preveni, a preîntâmpina sau a avertiza, are și sensul de a oferi cuiva un dar, un cadou sau chiar flori, obiecte etc. în schimbul unor mici servicii solicitate. Probabil nu știați… În acest context, cred că m-am eliberat și am salvat aparențele, prin transmiterea acestor semnale de la distanță fără nicio interdicție. Dacă testele au fost utile, nu m-aș supăra dacă îmi spune-ți și impresiile voastre.