Salariile conducătorilor principalelor economii ale lumii diferă extrem de mult, fiind mai puțin corelate cu mărimea populației și a PIB-ului. Pe baza articolului publicat de CNN.com, care a folosit datele oficiale pentru anul 2015, Business Insider a realizat un grafic care ilustrează diferențele dintre salariile anuale ale liderilor mondiali.

Salariile conducătorilor mondiali

   Câteva scurte observații:

  • Pe lângă salariu, președintele american are la îndemână un cont anual de cheltuieli de 50.000 de dolari, un cont pentru călătorii de 100.000 de dolari și 19.000 de dolari anual pentru divertisment.
  • Cancelarul german (salariu anual de 216.000 euro) și miniștrii săi au primit o creștere de salariu cu 2,2 la sută la începutul lunii martie a.c.
  • Prim-ministrul britanic câștigă 142.500 £ pe an, dar suma include și salariul de membru al parlamentului, care este de 67.060 £ pe an.
  • Președintele Franței și-a redus salariul cu 30% când a preluat mandatul în 2012. Măsura a fost în contrast puternic cu cea a predecesorul său, Nicolas Sarkozy, care și-a mărit salariul cu 170% în perioada mandatului său.
  • Putin a declarat acum două săptămâni că și-a tăiat salariul cu 10 la sută datorită sancțiunilor economice impuse țării sale și câștigă acum aproximativ 8,2 milioane de ruble pe an.
  • Dilma Rousseff câștigă de 39,6 ori mai mult decât salariul minim din Brazilia și este pe poziția a zecea în topul celor mai bine plătiți șefi de stat.
  • Președintele chinez Xi Jinping, responsabil cu cea de-a doua cea mai mare economie din lume, are un salariu de doar 22.000 dolari americani pe an, după ce a obținut o mărire de salariu de 60% la începutul acestui an.

Cel mai mare salariu de prim-ministru

   Cel mai mare salariu îl are prim-ministrul din Singapore, Lee Hsien Loong. Salariul său lunar este de peste 140.000 dolari, câștigând de 12,5 ori mai mult decât Putin. Rețineți că el a ajuns la această sumă după o reducere de 36% anul trecut. Salariul lui Loong este suficient de mare pentru a plăti salariile combinate ale liderilor din India, Brazilia, Italia, Rusia, Franța, Turcia, Japonia, Marea Britanie, Africa de Sud și Germania.