Suntem conștienți, dar totodată nepăsători, că Pământul devine din ce în ce mai murdar. Dar probabil nu știți că o parte din această murdărie provine din spațiu. În fiecare zi, atmosfera Pământului este invadată de praf provenit de la meteoriți, de toate formele și mărimile, comete, asteroizi și planete vechi, apuse demult. Acest nor de particule fine, incredibil de mici, asemănătoare ca dimensiune cu particulele din fum, este numit praful cosmic. O parte a prafului cosmic este praful meteoritic format când meteoriții lovesc atmosfera și ard, ei lăsând în urmă o ceață de particule minuscule, în suspensie, la circa 70 – 100 km deasupra suprafeței Pământului.

   Notă: praful cosmic interplanetar sau materia interplanetară este un tip de praf compus din particule de dimensiuni mai mici de 0,1 mm aflat în spațiul cosmic. Spațiul dintre planete, care este imens în raport cu dimensiunile planetelor, nu este vid, ci este ocupat de materie rarefiată, de dimensiuni diferite. Aceasta provine din emisia crepusculară a stelelor, din dezagregarea sau dezintegrarea unor corpuri cerești din sistemul stelar cât și din resturile materiei originale din care s-a format sistemul stelar.

   Până în prezent, oamenii de știință au făcut diverse estimări cu privire la praful cosmic care intră în atmosferă și apoi ajunge pe Pământ. Aceste evaluări se situau între 0,4 și 300 de tone de praf cosmic intrat în atmosfera terestră în fiecare zi, un interval extrem de larg. Dar o cercetare recentă cu privire la nivelurile de sodiu și fier din atmosferă (cantitatea de sodiu din atmosferă este proporțională cu cantitatea de praf cosmic) cu ajutorul unui instrument (Doppler Lidar), care poate măsura modificări în compoziția atmosferei, a relevat că valoarea reală a prafului cosmic care intră în atmosfera Terrei este de circa 60 de tone pe zi.

Praful cosmic

   Curând începe curățenia de primăvară. Să arunc oare praful de stele care mi-a intrat în casă cu o simplă cârpă de praf și un mop?