Foamea de artă se manifestă prin vânzări record la nivel mondial. Anul trecut (2014) au fost achiziționate cele mai multe opere de artă din istoria omenirii, valoarea totală a lucrărilor de artă tranzacționate – vândute la licitație – ajungând la valoarea de 15,2 miliarde dolari (13,5 miliarde euro), o creștere spectaculoasă, cu 26% față de anul trecut (2013).

   În anul precedent, au fost vândute un număr record de 1.679 de opere de artă, fiecare în valoare de 1 milion de dolari sau mai mult, de patru ori mai mult decât cu un deceniu în urmă. De asemenea, în 2014 s-au vândut 125 de lucrări de artă cu o valoare de 10 milioane de dolari americani sau mai mult, fără a pune la socoteală și comisioanele, față de numai 18 asemenea lucrări în anul 2005. De reținut, 83 din cele 125 obiecte de artă au fost tranzacționate în SUA.

   China, împreună cu Hong Kong și Taiwan, și-a menținut statutul de lider de piață prin vânzări de 5,6 miliarde dolari americani, urmată îndeaproape de Statele Unite ale Americii (acum douăzeci de ani, America de Nord și Europa reprezentau mai mult de 95 la sută din piața de vânzări). Totuși, încetinirea creșterii economice a Chinei și lupta anti-corupție, care au redus cheltuielile de lux, au produs un regres de 5 procente față de anul 2013, pe când Statele Unite ale Americii, cu 4,8 miliarde dolari cheltuiți la licitații, a înregistrat o creștere de 41 la sută față de anul precedent. Casele de licitație din Marea Britanie se situează pe locul al treilea, cu 2,8 miliarde dolari americani din vânzări de opere de artă, în creștere cu 35% față de 2013.

   Foamea de artă (cererea de opere de artă) este în creștere constantă și devine chiar agresivă, mai ales din partea muzeelor. Între anii 2000 și 2005 s-au înființat mai multe muzee decât în decursul secolelor al IX-lea și al XX-lea. Deschiderea de noi muzee, mai ales în Asia, crește cererea considerabil, pentru că, un muzeu considerat serios, are nevoie de un minim de 3.000 – 4.000 de opere de artă de calitate.