De mai mulți ani se vehiculează o idee, deja acceptată și înrădăcinată în mentalul românesc, care spune că ar trebui să consumăm zilnic 2 litri de apă, pe lângă alte lichide sau mâncare. Adică necesarul zilnic de apă al organismului uman este de doi litri. Motivele invocare sunt o sănătate fizică generală mai bună, mai multă energie, detoxificarea și hidratarea organismului, reducerea greutății corporale, înfrumusețarea pielii etc., în general numai lucruri benefice. Dar toate efectele minunate ale apei nu răspund la aceste două întrebări: câtă apă ne trebuie, de fapt? și chiar e nevoie să bem apă dacă nu ne este sete?

   Obsesia unora de a consuma cantități mari de apă are potențialul de a provoca o serie de probleme de sănătate debilitante sau poate chiar să le pună viața în pericol. De exemplu, Jacqueline Henson, din Huddersfield, în vârstă de 40 de ani, care urma un program strict de slăbire, a murit de intoxicație cu apă după ce a băut patru litri de apă în câteva ore. Au existat și alte cazuri mortale de „supradoze” de apă, deoarece un consum prea mare de apă – vorbim de litri de apă – într-un timp scurt poate provoca ravagii în echilibrul delicat al sărurilor din organism. Rinichii nu mai pot să elimine suficient de repede lichidul în exces din corp, iar sângele devine mai diluat, cu concentrații foarte scăzute de sare, provocând celulele, în special celulele creierului, să se umfle. De asemenea, băutul unor cantități excesive de apă pentru o perioadă lungă de timp resetează chimia delicată a creierului.

   Conform mai multor studii, femeile adulte au nevoie în general doar de aproximativ 1,5 – 1,6 litri de lichide pe zi, iar bărbații de circa 1,85 – 2,0 litri, pentru a menține organismul să funcționeze eficient, în cazul în care nu este supus unor eforturi deosebite. Atenție, am precizat lichide, nu apă! Categoria lichide, pe lângă apă, include toate băuturile, calde sau reci, cum ar fi supe sau ciorbe, ceai și cafea, lapte și sucuri de fructe, cu excepția alcoolului, care are un efect diuretic și ne poate deshidrata, și chiar apa conținută în produsele alimentare, cum ar fi fructele și legumele. Un amestec de băuturi diferite pe parcursul zilei, cu minerale, vitamine și proteine este cel mai bun pentru un echilibru sănătos. Valorile de mai sus se referă la adulți cu greutate medie, care trăiesc într-un mediu relativ temperat. Ele vor fi mai mari pentru cei cu o greutate corporală peste medie și pentru cei care viețuiesc într-un climat cald, și invers.

Necesarul zilnic de apă

   Consider că nu trebuie să ne facem probleme referitor la cât de multă apă bem pentru că trupul nostru ne cere exact cantitatea de lichid de care avem nevoie. Cel mai bun mod de a afla dacă avem nevoie de lichide este setea. Să consideri că trebuie să bei mai multă apă sau lichide decât îți cere corpul este un act voit de perturbare a sănătății personale. Moderația este cheia. După ce mâncați foarte mult, mult mai mult decât simțeați nevoia, nu vă simțiți destul de rău? – este o situație similară cu băutul apei în exces. Sau dacă veți respira de două-trei ori mai repede decât este necesar sau decât alții veți avea o mai bună oxigenare a creierului?

   P.S. O comisie a Uniunii Europene a ajuns, după trei ani de cercetări, la concluzia că apa nu hidratează organismul. Firmelor care îmbuteliază apă li se interzice să mai folosească mesajul publicitar cum că apa asigură o hidratare corespunzătoare. Cei care nu respectă această decizie și vor continua să facă reclamă mincinoasă, riscă până la 2 ani de închisoare.