Industria auto a cunoscut o creștere remarcabilă în ultimii ani. În lume, companiile producătoare de autovehicule vând de toate, de la autoturisme mici și economice la mașini exotice, de milioane de dolari, pentru plutocrație. Industria auto este concentrată într-o mână de corporații mari, care dețin aproape toate mărcile sau brandurile de autoturisme ale lumii.

   Concentrația industriei auto este edificatoare în această imagine grafică, care nu include fiecare companie auto și fiecare marcă în parte, ci concernele producătoare de autovehicule, cele mai mari și mai influente.

Concentrația industriei auto

   Câteva scurte explicații pentru unele sigle recente sau mai puțin cunoscute la noi:

  • FCA – Automobile Fiat Chrysler este o companie multinațională, cel de-al șaptelea producător auto mondial. Grupul a fost înființat în 2014 prin fuziune, devenind un holding cu sediul la nivel mondial în Londra. FCA funcționează prin intermediul a două filiale principale: FCA Italia (anterior Fiat Group Automobiles) și FCA SUA (anterior Chrysler LLC).
  • Geely (numele oficial Zhejiang Geely Holding Group Co. Ltd) este o companie  chinezească cu sediul în Binjiang, Hangzhou (China). Produsele sale principale constau în automobile, motociclete, motoare și transmisii. Compania vinde autoturismele sub două nume de marcă: Geely și Volvo. Geely înseamnă „de bun augur” sau „norocos” în limba mandarină (chineză).
  • PSA Peugeot Citroën (oficial Peugeot SA, în mod informal PSA ) este un producător francez de automobile și motociclete vândute sub brandurile Peugeot, Citroen și DS. Cu sediul la Paris, PSA este al doilea mare producător de automobile din Europa și al 9-lea din lume.
  • Tata Motors Limited este o companie auto indiană multinațională cu sediul la Mumbay, India, și o parte din mare grup Tata. Produsele sale includ autoturisme, camioane, camionete, autocare, autobuze, utilaje de construcții și vehicule militare. Este pe locul al 17-lea în lume la producția de autovehicule.
  • General Motors Company, cunoscută sub numele de GM, este un o corporație multinațională americană cu sediul în Detroit, care proiectează, produce, comercializează și distribuie vehicule și piese pentru vehicule și vinde servicii financiare. General Motors produce vehiculele în 37 de țări, sub treisprezece mărci. Compania General Motors este împărțită în cinci segmente de afaceri: GM America de Nord (GMNA), Opel Group, GM International Operations (GMIO), GM America de Sud (DMSA) și GM financiar.