V-ați gândit cât de mare poate fi puterea financiară a bisericii? Probabil că nu, pentru că averea bisericii a fost și este un secret bine păstrat față de enoriași, un fel de „sfânta taină”. Dacă din punct de vedere al proprietății (terenuri, imobile, bunuri etc.) puterea financiară a bisericii poate fi stabilită relativ corect, atunci când vorbim de banii strânși de biserică, de exemplu numai din donații, socoteala finală scapă de sub controlul oricărei instituții, fie chiar statul.

   În ultimii ani biserica a început să-și declare mai exact averea, relevând chiar mașinațiuni financiare interne (ca să nu spun furturi sau deturnări de bani), condamnabile pentru slujitorii Domnului. Cu toate acestea, cred că puterea financiară a bisericii este de zeci de ori mai mare decât cea declarată în mod oficial, când este declarată. Măsurarea averii bisericii se bazează pe buna credință a slujitorilor lui Dumnezeu, iar mecanismul de verificare și control este doar unul intern, propriu, fără implicarea altor organisme de control financiar, din afară.

   Arhiepiscopia romano-catolică din Köln, Germania, a dezvăluit că posedă o avere de 3,35 miliarde de euro, ceea ce o face chiar mai bogată decât Vaticanul.

   Notă. Cardinalul George Pell, secretar al Sfântului Scaun pentru economie, a declarat luna aceasta că, la îndemnul Papei de a reforma sistemul financiar al Vaticanului, s-au consolidat diverse conturi ale departamentelor sale, unele chiar ascunse, și valoarea totală a activelor este acum de aproximativ 3 miliarde dolari (2,64 miliarde de euro).

   Publicarea primului raport complet al bogăției bisericii germane reflectă o mai mare transparență financiară, după ce Papa Francisc a îndepărtat anul trecut un episcop din Limburg, lângă Frankfurt, care a cheltuit 31 de milioane de euro, din fonduri secrete, pentru o reședință nouă, de lux. Oficialii bisericii din Köln au subliniat că, datorită proprietăților sale extinse, biserica a avut grijă de 2 milioane de catolici, 60.000 de angajați și 1.200 de biserici și capele. Arhidieceza nu vinde produse și nu obține profituri din serviciile sale, astfel că trebuie să se finanțeze în cea mai mare parte din activele sale.

Puterea financiară a bisericii - Catedrala gotică din Köln

     Catedrala gotică este și sediul Arhiepiscopiei romano-catolice din Köln. Este cel mai vizitat loc din Germania, atrăgând o medie de 20.000 de oameni pe zi.

   Bisericile catolice și protestante din Germania beneficiază de o taxă pentru biserică, impusă tuturor membrilor lor. În raport se dezvăluie că în anul 2013 s-au strâns 573 milioane de euro din această taxă și mai mult de jumătate din bani au fost folosiți pe munca pastorală și pentru acțiuni de caritate. Eparhiile germane își publică în mod tradițional bugetele lor anuale de funcționare, dar nu și un bilanț complet.