O schimbare de acum mai bine de doi ani în Dreptul Penal brazilian face posibilă reducerea pedepselor deținuților din închisori prin studiu și lectură. Inițiativa a fost denumită răscumpărarea prin studiu sau răscumpărarea prin lectură (remição pela leitura, în limba portugheză) și a fost ratificată de către președintele Dilma Rousseff.

   Această nouă abordare, în ceea ce privește deținuții și modul în care aceștia plătesc pentru infracțiunile lor, stabilește că pentru fiecare carte a unui clasic național – literatură, știință sau filozofie – care este citită de către un deținut, el primește o reducere a pedepsei cu închisoarea de 4 zile. Totuși, numărul maxim de cărți citite pe an pentru reducerea pedepsei este limitat la 12, un deținut putând obține anual o scurtare a condamnării cu până la 48 zile.

Răscumpărarea prin lectură

   Similar cu ceea ce elevii sunt obligați să facă la școală, deținuții trebuie să facă dovada că au citit în fapt și au studiat cărțile pe care le-au ales, scriind un eseu sau un scurt referat despre fiecare. Cu toate că această inițiativă este lăudabilă, ea pare dintr-un alt punct de vedere cam ciudată, pentru că majoritatea deținuților brazilieni nu au finalizat învățământul primar (un raport din 2006 a arătat că 8% dintre deținuții brazilieni erau analfabeți și 70% nu și-au finalizat studiile primare). Sau, poate, pentru reducerea condamnării, deținuții ar dori să învețe să scrie și să citească în închisoare, pentru a putea citi apoi cărți.

   Într-o societate în care se dorește întărirea sancțiunilor, aprobarea unui astfel de articol de lege poate ajuta la reintegrarea în societate a persoanelor condamnate, deținutul poate părăsi închisoarea mai luminat și cu o viziune extinsă asupra lumii.

   Cred că măsura este foarte bună și trebuie aplicată și la noi, înlocuind această nouă formă de reducere a condamnării aplicată numai barosanilor care scriu cărți în închisoare. Nu trebuie să uităm că alții au făcut închisoare pentru că au scris cărți, iar acum unii sunt eliberați pentru că le scriu în penitenciare.