Sunt sigur că o să fiți cel puțin mirați, dar Vaticanul, sub oblăduirea sfântului părinte, organizează de câțiva ani un turneu de fotbal de anvergură internațională, numit sugestiv Cupa Clericus.

   Turneul de fotbal anual Cupa Clericus, care a fost înființat în anul 2007 la ideea Cardinalului Tarcisio Bertone, este la al optulea sezon anul acesta, fiind organizat de Centro Sportivo Italiano (CSI). Oficial, scopul lui este de a „revigora tradiția sportului în comunitatea creștină” și, de asemenea, biserica speră să ofere un exemplu de fotbal fără huliganism. A fost asemuit ca echivalentul clerical al Cupei Mondiale la fotbal.

   Liga de fotbal a preoțimii este împărțită în două părți sau divizii (16 echipe în total), formate din echipe ale școlilor, institutelor sau academiilor internaționale de seminariști – sau chiar preoți hirotoniți – care activează la Roma (exemple: Sedes Sapientiae, Redemptoris Mater, Urbanianum, Seminarul Pontifical Roman, Universitatea Pontificală Gregoriană, Institutul Teologic Sf. Petru). La ediția trecută au participat jucători din peste 65 de țări.

Cupa Clericus

   Regulamentului oficial al fotbalului i s-au adus câteva îmbunătățiri: se pot înlocui cinci jucători, indiferent de post; fiecare repriză durează 30 de minute; este obligatorie utilizarea apărătorilor pentru tibii (jocul este dur!); în caz de egalitate, primul criteriul de departajare este clasamentul fair-play, al celor mai puține avertismente (se acordă 3 puncte pentru o victorie; 2 puncte pentru o victorie cu jucător(i) sancționat(ți); 1 punct pentru o înfrângere fără jucător(i) sancționat(ți); 0 puncte pentru înfrângere). Interesant este că nu există cartonașe de culoare roșie sau galbenă, ci doar avertismente acordate cu un cartonaș de culoare albastru, ca un mic purgatoriu: cinci minute de stat pe bancă, pentru o scurtă reflecție spirituală.

Cupa Clericus 1

   Mai multe cotidiene italiene au scris că echipele au fost încurajate frenetic din tribune de alți seminariști. Nu s-a precizat natura îndemnurilor (psalmi, cântece religioase, rugăciuni?) și nici dacă credincioșii suporteri s-au rugat în zilele anterioare sau înainte de meci pentru succesul echipei favorite sau pentru eșecul adversarilor. Doamne, arată-ne calea!

Sursă: Clericus Cup