Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii este cel mai în vârstă monarh din lume, după moartea regelui Abdullah al Arabiei Saudite. Regele Abdullah, care a decedat luna trecută, avea 90 de ani, cu aproape doi ani mai în vârstă decât regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, care va împlini pe data de 21 aprilie a.c. 89 de ani.

   Conducătoarea regatului britanic este una dintre cei opt monarhi octogenari din lume, alături de Regele Thailandei și Împăratul Japoniei. Ea domnește pe tronul britanic de 62 de ani, dar nu este cea mai longevivă la acest capitol. Înaintea ei se află Regele Thailandei, Bhumibol Adulyadej, care în luna iunie 2015 va sărbători 69 de ani de când se găsește la conducerea țării (avea doar 18 ani când a devenit rege), care este cel mai longeviv monarh în viață.

Cel mai în vârstă monarh din lume

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii la Flanders’ Fields Memorial Garden, Londra 6 noiembrie 2014.

   Cea mai îndelungată domnie din toate timpurile a avut-o monarhul din Swaziland, Sobhuza al II-lea, care a domnit 82 de ani, din anul 1899 până în anul 1982, deși se spune că faraonul Egiptului Pepi al II-lea ar fi domnit 94 de ani, pentru că a devenit conducător doar la vârsta de șase ani. Însă unii istorici cred că a domnit numai timp de 64 de ani, informațiile inițiale neputând fi verificate prin documente credibile. La fel ca faraonul egiptean Pepi al II-lea, despre sultanul din Brunei care a condus insula până în anul 1885, Abdul Momin, se crede că ar fi avut aproape 100 de ani la moartea sa, dar data nașterii sale nu se cunoaște cu exactitate.

   Regina Elisabeta a II-a este cel de-al doilea monarh al Marii Britanii în ceea ce privește anii de domnie. Regina Victoria, stră-străbunica sa, este monarhul britanic cu cei mai mulți ani pe tron (63 de ani și 7 luni), dar ea ar putea fi depășită de Elisabeta în septembrie anul acesta, dacă „God save the queen”.

Sursă: Business Insider