Cred că toată lumea este de acord că orice om are dreptul de a învăța să scrie și să citească și, cu ajutorul unui stilou, pix sau creion, să poată transmite un mesaj scris către oricare alții care pot citi. Dar scrisul de mână se pare că va avea o moarte deja anunțată, destul de înfricoșătoare.

   Începând cu anul școlar din anul viitor, copiii din Finlanda, o țară recunoscută pentru sistemul său de învățământ, luat de unii chiar ca model, nu vor mai învăța obligatoriu în clasele primare scrisul de mână sau scrierea cursivă în caiete. În loc de a învăța această abilitate, școlile vor trebui să predea în locul său dactilografierea la o tastatură. Membrii ministerului de resort finlandez au declarat că schimbarea reflectă modificările din viața modernă a telecomunicațiilor de astăzi, iar abilitățile de tastare a unui text sunt acum mai relevante decât scrisul de mână, scrisul fluent la o tastatură fiind o competență națională viitoare foarte importantă.

   Această măsură vine după ce, în septembrie 2013, au fost aduse modificări la Common Core Standards Initiative (Standardelor inițiative comune de bază) din SUA, care reglementează că scrisul de mână nu mai este o deprindere obligatorie în școli.

Scrisul de mână

   Aceste inițiative, criticate aspru de foarte mulți, inclusiv de experți, care susțin că măsura ar putea afecta dezvoltarea creierului copilului, se bazează totuși pe niște studii realizate în mai multe țări. Toate au constatat că, până la vârsta de opt – zece ani, copiii pot tasta mai repede decât pot scrie de mână și că elevii au învățat mai repede să scrie la tastatură decât de mână. Totodată, alte cercetări indică faptul că învățarea scrisului de mână îmbunătățește abilitățile vizuale și motorii, coordonarea între ochi și mână, conștientizarea spațială, dexteritatea degetelor și a mâinii, funcția cognitivă și dezvoltarea creierului în general. De asemenea, se pare că scrisul de mână facilitează păstrarea informațiilor și fluxul de idei.

   În acest context, scrisul de mână se îndreaptă spre o moarte sigură. Și, odată cu el, va muri și grafologia, care studiază particularităților individuale ale scrisului. Prin analiza caracteristicilor fizice ale scrisului de mână – deplasare, spațiere și formă – grafologii pot face presupuneri despre identificarea persoanei, inclusiv caracterul, starea mentală, precum și trăsături de personalitate.